• Näytä kaikki
  • Näytä kaikki

Uudistettu painos turvavalaistusstandardista SFS-EN 1838:2014, Valaistussovellukset

Sisäasiainministeriön asetuksella 805/2005 määrätään rakennusten poistumisreittien merkitsemisestä ja valaisemisesta. Poistumisopasteiden ja poistumisreittien valaisemisen osalta asetuksessa viitataan standardiin SFS-EN 1838. Lisäksi valaisimien osalta viitataan standardiin SFS-EN 60598-2-22 ja sähkönsyötön ja ohjauksen osalta standardiin SFS-EN 50171

Japanilaiselle Shuji Hirakawalle 34. Lord Kelvin palkinto

IEC:n yleiskokouksessa Tokiossa palkittiin 12.11.2014 japanilainen Shuji Hirakawa Lord Kelvin Awardilla. Tohtori Hirakawa sai tämän kunnianosoituksen poikkeuksellisen pitkäaikaisesta panoksestaan teknisten standardien harmonisoinnissa, joka mahdollistaa sähköteknisten ja elektronisten laitteiden ja järjestelmien kestävän globaalin kaupankäynnin.

Hyvää standardien päivää!

Kansainvälistä standardien päivää vietetään vuosittain 14. lokakuuta. Päivällä halutaan tuoda esille tuhansien kansainvälisiä standardeja laativien asiantuntijoiden työtä. Vuonna 2014 päivän teemana on: ”Standards Level The Playing Field”. Kansainväliset standardit ja niiden mukaan valmistetut järjestelmät, tuotteet ja palvelut antavat monenlaista suojaa sekä kuluttajalle että valmistajille.

Uusi ilmajohtojen perusstandardi suomeksi

Uusi laaja ilmajohtojen rakennetta koskeva perusstandardi SFS-EN 50341-1 Vaihtosähköilmajohdot yli 1 kV jännitteillä. Osa 1: Yleiset vaatimukset. Yhteiset määrittelyt on julkaistu nyt suomi-englanti versiona. Standardi sisältää perusvaatimukset kaikille suurjänniteilmajohdoille, kun aikaisempi samannumeroinen standardi koski yli 45 kV johtoja ja standardi SFS-EN 50423-1 koski 1 – 45 kV johtoja.

Standards – Your innovation bridge 30.10.2014

Tässä Brysselissä 30. lokakuuta järjestettävässä konferenssissa eurooppalaisen tutkimuksen ja standardoinnin parhaat asiantuntijat kertovat paneelikeskustelussa ja esityksissään siitä miten standardointi voi toimia tutkimuksen ja tuotekehityksen tukena – innovaatiosiltana markkinoille. Teemoitetut rinnakkaissessiot vievät syvemmälle eri aiheisiin.

ABB 125 vuotta Suomessa

Strömberg, ABB:n edeltäjä Suomessa, perustettiin heinäkuussa 1889. Tänä päivänä Suomen ABB on globaali sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtiö, joka toimii yli 30 paikkakunnalla maassamme. Henkilöstön määrä on 5 500 ja vuoden 2013 liikevaihto 2,3 miljardia euroa.

Perustietoa ympäristöolosuhdetestauksesta suomeksi

SFS-EN 60068-1 on standardisarjan SFS-EN 60068 perusosa, jossa käydään läpi ympäristöolosuhdetestauksen yleisiä periaatteita. Tässä standardissa myös esitellään ilmasto-olosuhdetestit, joiden tarkemmat määrittelyt löytyvät sarjan muista osista. Testejä voidaan suorittaa joko yksittäin tai useampia yhtäaikaisesti tai peräkkäin testisarjoina.

Tietotekniikan kaapeloinnin suunnittelu ja asentaminen ulkotiloihin

Metallijohtimiseen tai optiseen kaapelointiin perustuvan tietotekniikan kaapeloinnin suunnittelua ja asennusta rakennusten ulkopuolella koskevasta standardista SFS-EN 50174-3 on ilmestynyt toinen, uusittu painos. Standardin käsittelemä kaapelointi ei rajoitu tietyn kiinteistön alueelle, ja siihen kuuluu mikä tahansa laajan alueen tietotekniikkakaapelointi. Standardissa esitetään ohjeita eri osapuolten vastuista, ja se on tarkoitettu käytettäväksi viitestandardina asiaankuuluvissa sopimuksissa.

Suomenkielinen termistöstandardi sähkö- ja elektroniikkatuotteiden ympäristöasioista

Standardiin SFS-EN 62542 on kerätty sähkö- ja elektroniikkatuotteiden ympäristöasioihin liittyvät termit määritelmineen lukuisista IEC:n ja ISO:n standardeista. Lisäksi siinä määritellään joukko termejä, joita todennäköisesti tullaan lähiaikoina tarvitsemaan IEC:n ympäristöasioihin liittyvissä standardeissa tai muissa julkaisuissa. Termit kattavat mm. seuraavat aihepiirit:

Sanasto sähkötekniikan fysiikasta

IEV-sanastostandardisarjan 60050 osa 113 Physics for electrotechnology on suomennettu. Sanasto käsittää sähkötekniikassa käytössä olevia fysiikan termejä. Termit on jaettu sanastossa aihealueittaan; Aika ja avaruus, Yleiset makroskooppiset käsitteet, Mekaniikka, Termodynamiikka, Hiukkasfysiikka ja Kiinteän olomuodon fysiikka. Sanasto on kattava ja siinä on yhteensä 297 termiä. Sanastossa on englanninkielinen termi määritelmineen ja sen lisäksi termi suomeksi, saksaksi, ruotsiksi ja ranskaksi.

Olioperustainen ohjelmointi tulee automaatioon

SFS-käsikirjasta 631-2 Automaatio. Osa 2: Ohjelmointi ja dokumentointi on julkaistu uusi painos. Se sisältää ajanmukaistetun painoksen standardista SFS-EN 61131-3, jonka määrittelemiä ohjelmointikieliä on täydennetty uusilla tietotyypeillä ja muunnosfunktioilla, viitteillä, nimiavaruuksilla sekä luokkien ja funktiolohkojen olioperustaisilla ominaisuuksilla.

Näkökulmia tulevaisuuden standardeihin Finlandia-talolla 4.11.2014

Standardoinnin vuositapahtuma, FORUM 2014 järjestetään Helsingissä Finlandia-talolla 4.11.2014. Tämän vuoden teemana on “Näkökulmia tulevaisuuden standardeihin”. Kannattaa merkitä jo nyt aika kalenteriin ja ilmoittautua saman tien. Tilaisuuteen ilmoittautuminen tapahtuu ensisijaisesti nettisivujen lomakkeen kautta.

Visioseminaari osoitti sähkön tuovan euroja ja hyvinvointia

Hyvinvointia sähköllä -seminaari kokosi jälleen yhteen sähköistysalan ja siihen läheisesti liittyvät toimijat. Vantaalla, Tiedekeskus Heurekassa 7.5.2014 pidetyn tapahtuman teemana oli tällä kertaa “Energiatehokkuudesta euroja”, millä haluttiin korostaa sähkön merkitystä yhteiskunnan hyvinvoinnille taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna.

Sähköalan suomenkieliset termit IEC:n termipalveluun

International Electrotechnical Commission (IEC) ylläpitää kaikille avointa maksutonta sähköistä termipalvelua Electropediaa (www.electropedia.org), joka sisältää sanastostandardisarjan IEC 60050 termit. Electropediassa englannin- ja ranskankieliset termit on esitetty määritelmineen. Tällä hetkellä palvelusta löytyy sähköalan termejä ja vastintermejä 16 eri kielellä (englanti, ranska, arabia, kiina, suomi, saksa, italia, japani, norja, puola, portugali, venäjä, serbia, slovenia, espanja ja ruotsi).

Kiinnostunut yleisö IEC-SESKO Work Shopissa

Kiinnostunut yleisö IEC-SESKO Work Shopissa

IEC ja SESKO järjestivät yhteisen Work Shopin Helsingissä Hotelli Arthurissa 25.- 26.3.2014. SESKOn toimitusjohtaja Sinikka Hieta-Wilkman totesi avauspuheenvuorossaan, että aika oli todella kypsä tällaiselle tilaisuudelle, sillä edellisestä IEC:n (International Electrotechnical Commission) ja sen suomalaisen kansalliskomitean, SESKOn yhteisestä vastaavanlaisesta Work Shopista oli ehtinyt kulua jo reilu vuosikymmen. Johtaja Jan-Henrik Tiedemann IEC:stä painotti esityksessään standardoinnin vapaaehtois-, avoimuus- ja konsensusperiaatteita.