• Näytä kaikki
  • Näytä kaikki

Standardoinnin työkalupakki yhteiskunnallisille sidosryhmille

Osana tavoitettaan edistää mahdollisimman laajasti yhteiskunnallisten sidosryhmien osallistumista standardien kehittämiseen CEN ja CENELEC ovat avanneet verkkosivullaan uuden “Yhteiskunnallisten sidosryhmien työkalupakin” (The Social Stakeholders’ Toolbox). Se on suunniteltu tukemaan eri maiden kuluttajansuojasta, terveydestä, ympäristösuojelusta sekä työturvallisuudesta vastaavien organisaatioiden työtä.

Uusi standardi kulunvalvontajärjestelmille

Standardi SFS-EN 60839-11-1 Hälytysjärjestelmät ja sähköiset turvajärjestelmät. Osa 11-1: Sähköiset kulunvalvontajärjestelmät. Järjestelmävaatimukset ja komponenttivaatimukset määrittelee turvasovelluksissa käytettävien kulunvalvontajärjestelmien toimintaan liittyvät perusvaatimukset. Nyt julkaistu korvaa standardin SFS-EN 50133-1:1997 Turvallisuussovelluksissa käytettävät kulunvalvontajärjestelmät. Osa 1: Järjestelmävaatimukset.

Uutta esitysaineistoa standardeista

Räjähdysvaaralliset tilat ovat erittäin vaativia sähkölaitteiden käyttökohteita. Pienikin virta ja jännite voivat aiheuttaa kaasu- tai pöly-ilmaseoksen räjähdysmäisen syttymisen. Tämän takia räjähdysvaarallisten tilojen käyttöä ja laitteiden valintaa on säännelty ATEX-direktiiveillä. Direktiivien vaatimukset toteutetaan käytännössä soveltamalla standardeja.

IEC 60617 piirrosmerkkitietokanta on saatavilla suomeksi

IEC 60617 piirrosmerkkistandardin virallisten kielten (englanti ja ranska) lisäksi piirrosmerkkitietokantaan on liitetty suomi ja japani. Nämä lisäkielet eivät ole standardin IEC 60617 normatiivista sisältöä, vaan opastavia lisätietoja piirrosmerkkitietokannan käyttäjille. SESKO ylläpitää piirrosmerkkitietokannan suomenkielistä sisältöä.

Lue uusin SESKO-lehti

Lue uusin SESKO-lehti

SESKO-lehti keskittyy sähkö- ja elektroniikka-alan standardoinnin tapahtumiin Suomessa ja maailmalla. Se tiedottaa ajankohtaisista julkaisuista, standardointikomiteoiden työskentelystä ja järjestötapahtumista asiantuntija-artikkelein ja katsauksin. SESKO-lehden lukija saa ajan tasalla olevaa tietoa standardoinnista – myös vireillä olevista hankkeista – jo hyvissä ajoin ennen muita.

PV-inverttereiden datalehdet ja nimikilpitiedot

Standardissa SFS-EN 50524 Valosähköisten järjestelmien inverttereiden datalehdet ja nimikilpitiedot esitetään PV-invertteriden turvallisen ja optimaalisen kokoonpanon määrittämiseksi tarvittavat vähimmäistiedot. Invertterin datalehdessä ja nimikilvessä esitettävillä tiedoilla on tärkeä osa valosähköisen tehonsyöttöjärjestelmän turvallisessa ja tehokkaassa käytössä.

Kolmelle suomalaiselle IEC 1906 Awardit

Vuonna 2006 sähköalan kansainvälinen standardisoimisjärjestö, International Electrotechnical Commission (IEC) täytti 100 vuotta. Ensimmäisen vuosisatansa kunniaksi se perusti 1906 Award –palkinnon, jolla halutaan antaa tunnustusta teknisten komiteoiden, alakomiteoiden ja työryhmien asiantuntijoille heidän arvokkaasta panoksestaan käytännön standardointityössä.

Smart Grid -standardit hallintaan

IEC on julkaissut havainnollisen työkalun, jolla voidaan löytää Smart Gridin eri toimialueita käsittelevät standardit. Sovellus kattaa kaikki toimialueet energian tuotannosta, siirrosta ja jakelusta aina energian kulutukseen saakka. Älykkääseen sähköverkkoon liittyvät komponentit ja laitteet on sijoitettu asianomaisiin toimialueisiin ja sovellukseen on lisätty tiedot niitä käsittelevistä standardeista.

Standardit tarjoavat työkaluja johtamiseen

Johtamisen standardeja esiteltiin keskiviikkona, 30. lokakuuta Finlandia-talolla järjestetyssä Standardiforum 2013:ssa yli kolmellesadalle osallistujalle. Tapahtuman yhteydessä pidetyssä näyttelyssä oli mahdollisuus saada tuoreimmat tiedot eri alojen standardoinnista. SFS järjesti tapahtuman jo kahdeksannen kerran yhteistyössä toimialayhteisöjensä kanssa.

Standardien valinta ja käyttö automaatiossa

Suomen Automaatioseura ry. on äskettäin julkaissut internetsivustollaan verkkokirjan Teollisuuden automaatio- ja ohjausjärjestelmät. Standardien valinta ja käyttö alan ammattilaisten työn tueksi. Täydentyvä verkkokirja on tarkoitettu kaikille teollisuusautomaation ja –ohjausjärjestelmien suunnitteluun osallistuville sekä automaation eri osa-alueiden syventävään ammatilliseen opiskeluun.

Tietoturvateknologiat teollisuusautomaatio- ja ohjausjärjestelmille

Teollisuusautomaation tietoturvallisuuteen liittyvästä standardisarjasta IEC 62443 on nyt saatavana suomennettuna tekninen raportti IEC/TR 62443-3-1:fi Teollisuuden tietoliikenneverkot. Verkkojen ja järjestelmien tietoturvallisuus. Osa 3-1: Tietoturvateknologiat teollisuusautomaatio- ja ohjausjärjestelmille. Siinä käydään läpi automaatiojärjestelmiin soveltuvaa tietoturvatekniikkaa ja esitellään mm. todennus- ja valtuutusteknologiat, tietoliikenteen suodatuksen, estämisen ja pääsynhallinnan teknologiat, salausteknologiat ja tietojen kelpuutus sekä hallinta-, auditointi-, mittaus-, valvonta- ja havaitsemistyökalut. Lisäksi raportissa käsitellään teollisuusautomaatio- ja ohjausjärjestelmien ohjelmistojen tietoturvaa sekä fyysistä tietoturvan valvontaa.

Lue uusin SESKO-lehti

SESKO-lehti keskittyy sähkö- ja elektroniikka-alan standardoinnin tapahtumiin Suomessa ja maailmalla. Se tiedottaa ajankohtaisista julkaisuista, standardointikomiteoiden työskentelystä ja järjestötapahtumista asiantuntija-artikkelein ja katsauksin. SESKO-lehden lukija saa ajan tasalla olevaa tietoa standardoinnista – myös vireillä olevista hankkeista – jo hyvissä ajoin ennen muita.

Making IEC home of Industry

Trendien ennakointi on keskeinen osa IEC:n strategiaa. Tieto siitä mitä tarvitaan nyt, ei kuitenkaan riitä. Haasteena on pystyä ennakoimaan tulevaisuuden tarpeita. Monimutkaisten järjestelmien standardoinnissa on kehitettävä prosesseja, jotka ulottuvat useille aloille, ei yksin sähkötekniselle.

SFS-käsikirja 606 turvallisuuden peruskäsitteistä uudistettu

SFS-käsikirja 606 Sähköasennusten ja sähkölaitteiden turvallisuuteen liittyvät peruskäsitteet SESKO ry:n valmisteleman SFS-käsikirjan 606 toinen painos sisältää kokoelman kansainvälisiä standardeja, joiden soveltamisala liittyy sähkölaitteiston ja sähkölaitteiden turvallisuuden peruskäsitteiden soveltamiseen ihmisen ja koneen välisessä rajapinnassa.

Uusi CE-merkintäopas auttaa hankkimaan rakennustuotteita oikein

CE-merkintä tulee Suomessakin pakolliseksi suurimmalle osalle rakennustuotteita, kun EU:n rakennustuoteasetus astuu kokonaisuudessaan voimaan 1.7.2013. Rakennustuotteiden valmistajille CE-merkintä on kätevä tapa osoittaa omien tuotteiden vaatimustenmukaisuus missä tahansa EU:n jäsenmaassa. Rakennustuotteiden CE-merkintään liittyy kuitenkin erityispiirteitä, jotka tuotteiden käyttäjien ja tilaajien on syytä tuntea.

Palvelut teemana huippukokouksessa Kööpenhaminassa

Eurooppalaiset standardointijärjestöt CENELEC ja CEN järjestivät 19. kesäkuuta toisen eurooppalaisen standardoinnin huippukokouksen (2nd European Standardization Summit 2013) Kööpenhaminassa. Kokoukseen osallistui lähes 200 standardoinnin asiantuntijaa yli 30 maasta. SESKOa edustivat hallituksen puheenjohtaja Kimmo Saarinen ja toimitusjohtaja Sinikka Hieta-Wilkman.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry. 80-vuotias

Yksi SESKOn jäsenjärjestöistä, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry perustettiin 80 vuotta sitten Sähköliikkeiden Liitto -nimisenä. Perustamisestaan lähtien liitto on edistänyt jäsentensä asemaa yhteiskunnassa. Toiminta on muuttunut ja kehittynyt samaa tahtia Suomen kanssa ja tänään STUL ry on koko sähköistysalan keskeinen toimija: edistäjä, edunvalvoja ja tiedon tuottaja.

Lue uusin SESKO-lehti

SESKO-lehti keskittyy sähkö- ja elektroniikka-alan standardoinnin tapahtumiin Suomessa ja maailmalla. Se tiedottaa ajankohtaisista julkaisuista, standardointikomiteoiden työskentelystä ja järjestötapahtumista asiantuntija-artikkelein ja katsauksin SESKO-lehden lukija saa ajan tasalla olevaa tietoa standardoinnista – myös vireillä olevista hankkeista – jo hyvissä ajoin ennen muita.

Tampereen teknillisen yliopiston juhlaseminaari

Sähkö- ja magneettikentät työ- ja elinympäristössä 25-vuotisjuhlaseminaari järjestettiin Tampereella 21. toukokuuta. Professori Leena Korpinen avasi juhlaseminaarin ja korosti niin kansallisen kuin kansainvälisenkin yhteistyön tärkeyttä, jotta 25 vuotta sähkömagneettisten kenttien ja terveyden tutkimusta Tampereen teknillisessä yliopistossa on ollut mahdollista.

Suomenkielinen standardi RoHS II -direktiivin vaatimustenmukaisuuden arvioimiseksi

Sähkö- ja elektroniikkalaitteissa käytettävien vaarallisten aineiden vähentämiseen tähtäävän RoHS II -direktiivin 2011/65/EU vaatimustenmukaisuuden arvioimiseen tarvittavia teknisiä asiakirjoja koskeva standardi SFS-EN 50581 on nyt ilmestynyt myös suomenkielisenä. Tämä standardi määrittelee ne tekniset asiakirjat, jotka valmistajan tulee laatia tai koota vakuuttaakseen tuotteensa olevan siihen sovellettavien ainerajoitusten mukainen.