• Näytä kaikki
  • Näytä kaikki

Asennuspistoliitinstandardi SFS-EN 61535 julkaistu

Standardi SFS-EN 61535 Kiinteissä asennuksissa käytettävät asennuspistoliittimet koskee 2…5-napaisia asennuspistoliittimiä, joiden mitoitusjännite on enintään 500 V (vaihtosähkö) ja nimellinen kytkentämahdollisuus enintään 10 mm2. Standardin mukaiset asennuspistoliittimet on tarkoitettu käytettäviksi sisätiloissa. Uusi standardi korvaa kansainvälisen esikuvajulkaisun aiempaan versioon perustuneen standardin SFS 5905.

WSC eNewsletter

ISOn, IECn ja ITUn yhteistyöelin WSC (World Standards Cooperation) on julkaissut ensimmäisen sähköisen uutiskirjeensä. Kaikenkokoisten yritysten keski- ja ylimmälle johdolle suunnatun julkaisun joulukuun numeron teemana ovat standardien toteennäytetyt taloudelliset ja sosiaaliset hyödyt.

Jukka Alve nimitetty ryhmäpäälliköksi SESKOon

Diplomi-insinööri Jukka Alve on aloittanut 1.12.2010 SESKO:ssa ryhmäpäällikkönä. Hänen roolinsa kansainvälisen standardointiprojektin vetäjänä on ollut merkittävä valmisteltaessa IP-pohjaista salausjärjestelmää digitaalisiin tv-lähetyksiin. International Electrotechnical Commission myönsi IEC 1906 Awardin Alvelle vuonna 2008. Aikaisemmin Alve työskenteli Nokia Oyj:ssä.

Jakokeskuksista uusia standardeja

Jakokeskuksien rakennevaatimukset on annettu vuodesta 1973 alkaen standardisarjan IEC 60439 eri versioissa, jotka on sellaisenaan vahvistettu myös EN-standardeiksi. IEC:ssä aloitettiin standardisarjan radikaali uudistus 1990-luvun lopulla. Työ osoittautui hankalaksi ja vasta nyt on ensimmäiset osat uudesta standardisarjasta saatu hyväksyttyä. Koska standardinumerosarja 439 on pitkään liittynyt jakokeskuksiin, on uuden sarjan numerotunnukseksi valittu 61439.

Ex-laitteiden perusstandardi suomeksi

Räjähdysvaarallisten tilojen laitteiden ja asennusten vaatimukset esitetään IEC 60079-sarjassa, joka sisältää tällä hetkellä 25 standardia. Lähes kaikki niistä on vahvistettu EN-standardeiksi. Standardisarjassa käsitellään laajasti räjähdysvaarallisten tilojen turvallisuutta. Suuri osa sarjan standardeista käsittelee laitteita ja erilaisia suojausrakenteita ja ne on Euroopassa harmonisoitu ATEX-direktiivin alle.

Ilmoittaudu nyt FORUM 2010-tapahtumaan Finlandia-talolla 21.10.2010

Standardoinnin vuositapahtuman teemana on: “Tulevaisuuden energiaratkaisut standardoidaan jo tänään”. Tilaisuus järjestetään Finlandia-talolla Helsingissä klo 12.00 – 16.30 (18.30) Tilaisuuden täydellinen ohjelma ja ilmoittautumisohjeet tapahtuman sivustolla www.standardiforum.fi. Ilmoittauduthan 10.10.2010 mennessä. Osallistuminen on veloituksetonta.

Hälytyskeskuksen sijainti- ja rakennusvaatimukset

Uusi eurooppalainen standardi EN 50518-1 Valvonta- ja hälytyskeskus. Osa 1: Sijainti- ja rakennusvaatimukset koskee valvonta- ja hälytyskeskuksia, joissa vastaanotetaan ja käsitellään hälytysjärjestelmistä lähetettyjä signaaleja sekä käynnistetään niitä vastaavat vastetoimet. Standardi määrittelee vähimmäisvaatimukset hälytyskeskustilan suunnittelulle, rakentamiselle ja toiminnalle.

Aineistoa EMC-standardoinnista

SESKOn sivustolle, www.sesko.fi/portal/fi/ohjeita/esitysaineistot/ on lisätty kalvosarja EMC-standardoinnista aiheesta kiinnostuneiden ammattilaisten avuksi sekä luentoaineistoksi opettajille. SESKOn verkkosivuilla olevaa luentoaineistoa voi hyödyntää omassa työssään ja omissa esityksissään, kunhan mainitsee SESKOn aineistolähteenä.

Elämää suurempia elokuvia IEC:n sivustolla

IEC:n Global Visions- minidokumenttien ensimmäiset on julkistettu. Tässä karttuvassa videosarjassa haastatellaan vaikutusvaltaisia henkilöitä – yritysjohtajia ja hallitusten edustajia – eri puolilta maailmaa. Sarja luotaa heidän näkemyksiään tulevaisuuden tärkeimmistä haasteista globaaleilla markkinoilla. Jo ensimmäisistä videoista käy hyvin ilmi, miten kansainväliset standardit ja vaatimustenmukaisuuden arviointijärjestelmät auttavat yrityksiä ja hallituksia näihin haasteisiin vastaamaan niin teknisellä kuin yhteiskunnallisellakin tasolla.

Pienenkin yrityksen kannattaa osallistua standardointiin

SESKO oli yhdessä SFS:n ja MetStan kanssa järjestämässä ”Standardeilla menestystä liiketoimintaan” -tilaisuutta 15.6.2010 Varkaudessa. Paikallisten kauppakamarien edustajat osallistuivat myös järjestelyihin ja huolehtivat paikallisten yritysten kutsumisesta. Tilaisuuteen osallistui kolmisenkymmentä standardeista kiinnostunutta yritysten, ammattikorkeakoulujen ja kauppakamarien edustajaa.