Kirjoittanut Catherine Bischofberger, 30. tammikuuta 2024
Käännös ja lisäykset Juha Vesa ja Henna Saarnikoski, 18. helmikuuta 2024.

Vuodesta 2022 lähtien Irma Rustemi on ollut IEC:n teknisen komitean 61 puheenjohtaja. Komitea valmistelee turvallisuusstandardeja kotitalouksiin ja vastaaviin käyttötarkoituksiin suunnitelluille sähkölaitteille. Hän kertoo e-techille haasteistaan TC:ssä, kun kodinkoneet muuttuvat älykkäämmiksi ja teknologiset innovaatiot jatkuvat.

Kuluttaja laitteiden määrän kasvaessa, mitkä ovat teknologiatrendit, joista IEC TC 61:n tulee olla tietoinen?

Laitteet muuttuvat älykkäämmiksi ja ovat yhteydessä toisiinsa ja tiedonsiirtoverkkoihin. Niiltä odotetaan paljon enemmän kuin perinteisiä päätoimintoja, kuten ruoanlaittoa, pesua, jäähdyttämistä tai siivousta. Älyteknologian ansiosta laitteilla on nyt oma älykkyytensä, joka mahdollistaa anturien tuottaman tiedon avulla esimerkiksi energiankulutuksen optimoinnin, veden säästämisen pyykin painon ja tyypin perusteella, ruoan tyypin tunnistamisen tai jopa mukautumisen sähköverkon vaatimuksiin käyttämällä energiaa huippukulutuksen ulkopuolella. Tämä mahdollistaa puolestaan mukautumisen toiseen trendiin, joka on kasvava kysyntä kestävyydelle ja energiatehokkuudelle. Kiertotalous on tärkeä vaatimus. Laitteiden suunnittelussa on otettava huomioon, että laitteiden on oltava kestävämpiä ja niitä on voitava korjata. Toinen tärkeä trendi on, että laitteiden ollessa yhteydessä toisiinsa ja tietoverkkoihin ne ovat osa laajempia automatisoituja järjestelmiä, ja tämä on huomioitava standardeissamme. Komiteassamme laadimme myös entistä enemmän standardeja ammattikäytön laitteille perinteisten kotitaloussähkölaitteiden lisäksi.

Miten TC 61 vastaa näihin trendeihin?

Puheenjohtajana ollessani olen pyrkinyt luomaan yhteistoimintaa ja vuorovaikutusta muiden teknisten komiteoiden kanssa, jotka käsittelevät älyteknologian näkökohtia, jotka vaikuttavat standardisointityöhömme. Vuosittain tunnistamme komiteat IEC:ssä, ISO:ssa ja muissa ulkoisissa organisaatioissa, jotka tekevät TC 61:n tehtäviin liittyvää työtä ja määritämme, tarvitaanko yhteydenpitoa, joko virallista tai epävirallista. Esimerkiksi meillä on liaison-yhteys asennustarvikekomiteaan IEC TC 23:een koti- ja rakennusautomaation tuotteita ja ratkaisuja (HBES/BACS) standardoivan komitean kanssa. Toinen tärkeä yhteys on TC 65:n kanssa seurata uusien vaatimusten kehittämistä teollisten ja automatisoitujen ohjausjärjestelmien (IACS) kyberturvallisuuden alalla. Haluamme varmistaa, että käytämme yhteistä terminologiaa ja omaksumme saman riskinarvioinnin lähestymistavan. Olemme äskettäin luoneet yhteyden TC 62:een, joka valmistelee standardeja lääkinnällisille laitteille, ja olemme konsultoineet komitean asiantuntijoiden kanssa ennen uuden standardin työstämistä rintapumppuja varten. Tehtävälistallani on yhteyksien luominen ISO/IEC JTC 1:n alakomiteoiden kanssa, esimerkiksi SC 41:n kanssa, joka valmistelee standardeja esineiden internetille (IoT) ja digitaalisille kaksosille, ja SC 42:n kanssa, joka valmistelee standardeja tekoälylle (AI).

Se on tapa kohdata kohtaamamme haasteet resurssien ja asiantuntemuksen suhteen. Sanottuani tämän, on komiteaamme osallistunut nuoremman insinöörisukupolven edustajia, joilla on asiantuntemusta testauksen ja vaatimustenmukaisuuden arvioinnin lisäksi ohjelmistokehityksessä. Voin vahvistaa, että TC 61 on muodostunut melko mielenkiintoiseksi foorumiksi, jossa asiantuntijat eri alueilta kohtaavat toisensa ja tuovat esiin uusia ideoita.

Mitkä tärkeät standardit ovat työn alla?

Niitä on niin paljon! Meillä on meneillään 70 projektia. Valitakseni muutaman esimerkin, valmistelemme teknistä spesifikaatiota kotitaloussähkölaitteiden korjattavuudesta. Julkaisun pitäisi ilmestyä, kesän 2024 jälkeen. Se on tärkeä asiakirja, koska se käsittelee laitteiden korjausta, kunnostusta ja uudelleenvalmistusta sekä sitä seuraavaa turvallisuustestausta. Nämä ovat avainasioita liittyen kiertotalouteen. Valmistelemme myös, kuten mainitsin, standardia rintapumpuille.

Robotiikkateknologiat yleistyvät yhä enemmän ja niitä käytetään laajasti, kattaen eri sektorit ja tuotetyypit. Valmistelemme standardia, joka käsittelee kotitalouksissa käytettävien robottien ennakoitavissa olevia vaaroja ja turvallisuusongelmia. Standardin on suunniteltu valmistuvan vuonna 2025.

Mitkä ovat TC:n tärkeimmät haasteet eteenpäin?

Pysyä mukana älyteknologian innovaatioiden kehityksessä. Joka vuosi, näemme kuluttajatavaramessuilla uusia vempaimia, jotka tiedämme, että meidän on jossain vaiheessa standardoitava! Yhä useammat sähkölaitteet kuuluvat toimialaamme. Tehtävämme on tuottaa ja ylläpitää kansainvälisiä turvallisuusstandardeja kotitalouksiin ja vastaaviin käyttöihin tarkoitetuille sähkölaitteille tehokkaasti ja oikea-aikaisesti pysyen mukana teknologisessa kehityksessä. Standardien on vastattava sertifiointielinten, käyttäjien, valmistajien ja turvallisuudesta vastaavien kansallisten viranomaisten tarpeisiin. Yhtenäiset vaatimukset pyrkivät helpottamaan sähkölaitteiden kansainvälistä kauppaa ja minimoimaan kansallisten vaatimusten eroavaisuudet. Olemme myös jatkuvasti tarkkailemassa nuoria asiantuntijoita tekoälyn maailmasta, koska tekoäly muuttuu yhä tärkeämmäksi alallamme.

Kun sinusta tuli puheenjohtaja, mikä on TC:n tärkeimmät prioriteetit?

Yksi painopisteistäni on, että TC 61 tukee ja edistää sukupuolineutraaleja vaatimuksia. Tämä sisältää sukupuolitarpeiden käsittelemisen standardiehdotuksissa, ja olen asettanut sen etusijalle TC 61:n eri ryhmille. Vastasimme IEC:n kyselyyn sukupuolineutraaleista standardeista (GRS), täytimme tarkistuslistan ja käytämme ISO/IEC:n yhteisen strategisen neuvonantajaryhmän GRS-ohjeita.

Haluan myös parantaa työskentelytapojamme ja tehdä niistä tehokkaampia. Meillä on valtava standardiportfoliomme, ja työmme on oltava kirurgista, koska käsittelemme laitteita, joita käyttää miljardeja ihmisiä ympäri maailmaa. Virheille ei ole sijaa. IEC TC 61 perustettiin vuonna 1967 ja sillä hetkellä sillä oli paljon pienempi kodinkoneiden portfolio. Asiat ovat muuttuneet niin paljon ja meidän on uudelleenjärjestettävä toimintamme komitean rakenteen osalta pystyäksemme kohtaamaan nämä uudet haasteet.

Miten työskentelet TC 59:n kanssa, joka valmistelee kotitalouslaitteiden suorituskykystandardeja?

Pyrimme välttämään päällekkäisiä tai ristiriitaisia vaatimuksia standardeissa, koska molemmat standardoimme kotitaloussähkölaitteita. Meillä on yhteys, ja kartoitamme tuotteet, joita standardoimme. Aina kun kehitämme uuden standardin, ilmoitamme heille ja päinvastoin. Tunnen TC 59:n hyvin, koska työskentelin siinä asiantuntijana ennen TC 61:een liittymistä.

Yhtenä harvoista naispuheenjohtajista teknisessä komiteassa, mitä neuvoja sinulla olisi muille naisille IEC TC:ssä?

Olen ylpeä siitä, että komiteaamme johtaa kolme naista, jotka ovat puheenjohtaja, sihteeri ja apulaissihteeri. On tärkeää näyttää, että se voi tapahtua! En olisi voinut saavuttaa nykyistä itseluottamustasoa ilman sihteeristöni valtavaa työtä.

Paras neuvoni muille IEC:n naisille olisi uskoa itseensä ja olla lannistumatta, vaikka he epäonnistuisivat. Opit epäonnistumisistasi. Äläkä koskaan unohda olla intohimoinen, rakastaa työtäsi ja yrittää tehdä parhaasi.

Irma Rustemi on tohtori optoelektroniikan alalta Milanon yliopistosta, joka on työskennellyt insinöörinä useissa yrityksissä, kuten UL, Whirlpool ja Electrolux. Hän on ollut asiantuntija TC 59:ssä ja on ollut komitean TC 61 suurimman työryhmän puheenjohtaja vuodesta 2016 lähtien ennen komitean puheenjohtajaksi nimittämistä.

Lue alkuperäinen julkaisu IEC e-Techistä.

TC 61 kansalliskomitea SK 61

SESKOn vetämä SK 61 -komitea seuraa IEC:n komitean TC 61 ja CENELECin komitean TC 61 ja niiden alakomiteoiden ja työryhmien toimintaa ja vaikuttaa niissä laadittaviin standardeihin.

SESKOn komiteoiden työhön osallistuminen on avointa kaikille asiasta kiinnostuneille. Komitean jäsenyys avaa mahdollisuuden vaikuttaa myös kansainvälisten IEC- ja eurooppalaisten CENELEC-standardien sisältöön. Liity komiteaan täältä.

Lisää suosikiksi

Lisätietoja aiheesta

Juha Vesa
+358 45 657 8661
etunimi.sukunimi@sesko.fi