Mitä on puhdas energia?

Puhdas energia on energiaa, jota on kehitetty täyttämään toiveemme säästää ympäristöä ja selviytyä uusiutumattomien polttoaineiden kriisistä. Puhdas energia ja uusiutuva energia ovat kaksi käsitettä, jotka usein niputetaan yhteen, mutta ne eivät ole sama asia. Ensimmäinen ero on niiden aiheuttama saastuminen. Puhtaan energian tuotanto ei saastuta. Useimmiten uusiutuvat energialähteet ovat myös puhtaita ja suurin osa puhtaasta energiasta on myös uusiutuvaa.

Puhtaan energian komiteakartan voi ladata täältä.

Puhtaan energian lähteitä

Aurinkoenergia

Aurinkosähköjärjestelmät Aurinkosähköä tuotetaan, kun auringonvalo osuu aurinkopaneelin ohueen kerrokseen, joka on tehty piistä (tai muusta sopivasta materiaalista). Prosessi, jota kutsutaan…
Lue lisää Aurinkoenergia

Geoterminen energia

Geoterminen energia eli maalämpöenergia Maalämpövoimalat johtavat kuumaa vettä tai höyryä reikiin, jotka ulottuvat syvälle maanalaisiin säiliöihin. Lämpöenergia muunnetaan sitten sähköksi…
Lue lisää Geoterminen energia

Tuulienergia

Tuulivoimajärjestelmät Tuulienergia tuotetaan liikkuvien ilmamassojen avulla, jotka pyörittävät tuuliturbiineja, jotka muuttavat tämän liike-energian sähköksi. Tuulienergia on yksi nopeimmin kasvavista uusiutuvan…
Lue lisää Tuulienergia

Vesivoima

Vesivoimalla energiaa Vesivoimaa on käytetty satojen vuosien ajan, ja se on tänään tärkein uusiutuvan energian lähde. Uusia vesivoimaloita rakennetaan, ja…
Lue lisää Vesivoima

Vety

Vihreä vety Puhtaasti tuotetulla vedyllä on merkittävää potentiaalia korvata fossiilisia polttoaineita ja raaka-aineita monilla teollisuudenaloilla, aina teräksestä lannoitteisiin. Vedyn kemiallisten…
Lue lisää Vety

Merienergia

Valtamerillä on potentiaalia tuottaa valtava määrä sähköä, jota voidaan hyödyntää erilaisilla merellisillä voimantuotantoteknologioilla. Aaltovoima kerätään suoraan pinta-aallon liikkeestä tai painevaihteluista…
Lue lisää Merienergia

Ydinenergia

Ydinvoimasta puhdasta ydinenergiaa IEC tekee yhteistyötä Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) kanssa, YK:n viraston kanssa, joka edistää ydinteknologioiden turvallista, suojattua ja rauhanomaista…
Lue lisää Ydinenergia

Miksi puhdasta energiaa?

YK on asettanut 17 kestävän kehityksen tavoitetta (SDG), jotka ohjaavat maailmaa kohti parempaa tulevaisuutta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteet kattavat nälänhädän poistamisen, talouskasvun edistämisen, ympäristön säilyttämisen ja oikeudenmukaisemman hyvinvoinnin tukemisen. Kansainvälinen sähkötekniikan komissio (IEC) osallistuu kaikkien tavoitteiden saavuttamiseen, erityisesti vaikuttaen tavoitteisiin 3, 6, 7, 9, 11, 12, 13 ja 17.

Suomen sähköteknisen standardointiorganisaatio SESKO osallistuu IEC:n työhön globaalissa verkostossaan edistäen kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Suomessa asetetut tavoitteet, kuten Hiilineutraali Suomi 2035 ja fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta-hallitusohjelman tavoitteet, sekä vuoden 2021 päivitetty energia- ja ilmastostrategia otetaan huomioon standardoinnissa, mikä vaikuttaa muun muassa kilpailukyvyn nostamiseen. Tällä tavoin Suomi sitoutuu paitsi kansallisesti myös kansainvälisesti kestävän kehityksen edistämiseen sähkötekniikan ja standardoinnin avulla.

Uudistuvien luonnonvarojen käyttöön liittyvä teknologian kehitys samoin kuin alan standardointi vilkastuu jatkossa merkittävästi. Pidämme tärkeänä, että suomalaisilla toimijoilla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan ja seuraamaan vaatimusten valmistelua riittävän varhain kansainvälisellä, eurooppalaisella ja kansallisella tasolla. Haluamme myötävaikuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja tukea kansallisia linjauksia, joiden tavoitteena on hiilineutraali Suomi 2035.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteen nro 7 alatavoitteet:

  • Varmistaa vuoteen 2030 mennessä edulliset, luotettavat ja uudenaikaiset energiapalvelut kaikille
  • Lisätä vuoteen 2030 mennessä uusiutuvan energian osuutta merkittävästi maailmanlaajuisessa energialähteiden yhdistelmässä,
  • Tuplata vuoteen 2030 mennessä energiatehokkuuden maailmanlaajuinen parantumisvauhti,
  • Tehostaa vuoteen 2030 mennessä kansainvälistä yhteistyötä, joka tarjoaa mahdollisuuksia puhtaan energian tutkimukseen ja teknologiaan, uusiutuvan energian käyttö, energiatehokkuus ja edistynyt sekä entistä puhtaampi fossiilisten polttoaineiden käyttöteknologia mukaan lukien, sekä edistää investointeja energiainfrastruktuuriin ja puhtaan energian teknologiaan,
  • Laajentaa vuoteen 2030 mennessä infrastruktuuria ja uudistaa teknologioita uudenaikaisten ja kestävien energiapalvelujen tarjoamiseksi kaikille kehitysmaissa, erityisesti vähiten kehittyneissä maissa, pienissä kehittyvissä saarivaltioissa ja kehittyvissä sisämaavaltioissa niiden omien tukiohjelmien mukaisesti.

SESKOn Puhtaan energian komiteat

SK 2 Pyörivät sähkökoneet
SR 4 Vesiturbiinit
SR 5 Höyryturbiinit
SK 8 Sähköverkkojen järjestlemävaatimukset
SK 20 Energiakaapelit
SK 21 Akut ja energiavarastot
SK 31 Räjähdysvaaralliset tilat
SK 45 Ydinlaitosautomaatio
SR 57 Sähköverkkojen hallinta ja viestintä
SK 69 Sähköautot ja latausjärjestelmät
SK 82 Aurinkosähköjärjestelmät
SK 88 Tuulivoimajärjestelmät
SR 105 Polttokennot
SR 114 Merienergia – vuorovesi- ja aaltoenergiamuuntimet

Puhdas energia – kansainvälisiä komiteoita

IEC:n komiteoita
TC 4 Hydraulic turbines
TC 45 and 2 SCs Nuclear instrumentation
TC 82 Solar PV panels and lighting
TC 88 Wind energy generation
TC 105 Fuel cell technologies
TC 114 Marine energy
TC 117 Solar thermal electric plants


ISOn ja CENin komiteoita
ISO/TC 197 Hydrogen technologies
CEN/CLC/JTC 6 Hydrogen in energy systems
ISO/TC 85 Nuclear energy, nuclear technologies, and radiological protection
CEN/TC 430 Nuclear energy, nuclear technologies, and radiological protection
ISO/TC 339 Small hydropower plants
ISO/TC 182 Geotechnics
CEN/TC 341 Geotechnical investigation and testing

Muut, joissa käsitellään puhdasta energiaa
IEC TC 2 Electric motors
IEC TC 5 Steam turbines
IEC TC 8 System aspects of electrical energy supply
IEC TC 20 Electric cables
IEC TC 21 Secondary cells and batteries
IEC TC 31 and 3 SCs Equipment for explosive atmospheres
IEC TC 35 Primary cells and batteries (incl. for energy storage)
IEC TC 57 Power systems management and information exchange including cyber security
IEC TC 69 Electric road vehicles and industrial trucks
IEC TC 120 Electrical energy storage systems
IEC ACEE Advisory Committee on Energy Efficiency
IEC SyC Smart Cities Electrotechnical aspects of Smart Cities
IEC SyC Smart Energy
ASTM Committee E44 on Solar, Geothermal and Other Alternative Energy Sources