Energian käyttö ei saa kasvaa talouskasvun vauhdissa eikä päästöt energiankäytön lisääntymisen tahdissa. Energiatehokkaat älykkäät rakennukset ja standardoidut kiinteistöohjausjärjestelmät ovat tässä merkittävässä osassa.  

Älykkäisiin koteihin liittyvät laitteet lisääntyvät räjähdysmäisesti ja standardointi on tässä asiassa edelläkävijä ja keskeisessä roolissa. Monet yritykset valmistavat nyt laitteita ja järjestelmiä älykoteihin. IEC on julkaissut useita kansainvälisiä standardeja, jotka auttavat valmistajia menestymään näillä kukoistavilla markkinoilla. 

Turvallisuus ensin 

Uuden teknologian läpimurrot ovat tehneet valvontakameroista helppokäyttöisiä ja käyttäjäystävällisiä. Kehittyneissä valvontakameroissa voi nyt olla ominaisuuksia, kuten 360° näkökenttä, kasvojentunnistus ja mahdollisuus lähettää korkearesoluutioisia videosignaaleja, joita voidaan seurata verkon tai mobiilisovellusten kautta. Niissä voi olla laajakulmalinssit, ne voivat olla säänkestäviä ja niissä on infrapunatunnistusominaisuuksia, joita voidaan käyttää yöllä.  

Nykyaikaisilla videovalvontaratkaisuilla voidaan valvoa myös valoa ja lämpöä, sillä kamerat pystyvät mittaamaan luksitasoja ja lämpötilan vaihteluita. Vaikka nämä järjestelmät ovat suhteellisen kalliita yksittäisille käyttäjille, niitä voidaan käyttää havaitsemaan lämpövuotoja julkisissa rakennuksissa ja liikerakennuksissa käyttämällä hälyttimeen yhdistetyn kamerajärjestelmän tallentamia lämpökuvia. Tällaisten etälämpötilahälytyskamerat voisivat olla keskeisiä laitteita, joiden avulla rakennuksista saadaan energiatehokkaampia ja turvallisempia. 

Keskeisiä standardointiryhmiä 

IEC TC 100 julkaisee kansainvälisiä digitaalikameroihin liittyviä standardeja, esimerkiksi värimittauksen ja -hallinnan osalta. TV:n, tabletin, matkapuhelimen tai tietokoneen näyttöihin liittyvä standardointi kuuluu komitealle IEC TC 110. 

IEC:n ja ISO:n muodostaman yhteinen biometriikkakomitea ISO/IEC JTC 1/SC 37 kehittää standardeja ihmisiin liittyville geneerisille biometrisille teknologioille (mm. kasvojen tunnistus). 

Hälytysjärjestelmät voidaan liittää kameroihin, mutta myös antureihin, jotka tarkkailevat lämpötilaa ja valoa, havaitsevat esimerkiksi savu- tai vesivuodot sekä tunkeilijat. Jotkut anturit voivat korjata ongelman itse, esimerkiksi laskemalla lämmitystä automaattisesti tai sytyttämällä valon. Toiset ilmoittavat ongelmasta lähettämällä signaalin esimerkiksi valvomoon. 

SESKOn komitean SK 79 Hälytysjärjestelmät osallistuu vastaavan IEC-komitean TC 79 toimintaan. Tällä alueella valmistellaan hälytys- ja turvajärjestelmiä käsitteleviä standardeja sovelluksiin, jotka sisältävät kulunvalvonta-, videovalvonta-, palonhavaitsemis- ja palohälytysjärjestelmät. Lisäksi standardoidaan muitakin elektronisia turvajärjestelmiä koskevia vaatimuksia kuten etävalvontakeskusten järjestelmiä. Sosiaalisten turvajärjestelmien merkitys lisääntyy, kun yhä useammat vanhukset asuvat yksin ja tarvitsevat seurantaa.  

Puolijohteisiin perustuvia sensoreita, joita standardoi IEC TC 47, käytetään uusien teknologioiden ratkaisuissa kuten esineiden internetissä (IoT).  

Kotitaloussähkölaitteiden turvallisuusvaatimuksia standardoiva IEC TC 61 laatii standardeja turvallisuusnäkökohdista, jotka liittyvät useimpiin kodin sähkölaitteisiin, kuten jääkaappeihin, pölynimureihin, leivänpaahtimiin tai pesukoneisiin. Luonnollisesti kodinkoneet ovat osa älykkäitä koteja ja ne yhdistetään rakennusten muihin ohjausjärjestelmiin, jolloin turvallisuus asiat korostuvat ja asettavat haasteita standardoinnille. 

Sähkön kanssa toimittaessa korostuvat aina turvallisuusasiat eikä turvallisuusvaatimuksista voida tinkiä etä- ja automaattiohjausten yleistyessä, vaan turvallisiksi todettuja pienjänniteasennuksia koskevia standardeja on noudatettava. 

Linkit: 
Pienjännitesähköasennukset SK 64 
Hälytysjärjestelmät SK 79  
Rakennusten elektroniikkajärjestelmät SK 205 
SK 23 Pisto- ja rasiakytkimet sekä liitäntätarvikkeet 
Kotitaloussähkölaitteiden turvallisuus SK 61