Vihreä vety

Puhtaasti tuotetulla vedyllä on merkittävää potentiaalia korvata fossiilisia polttoaineita ja raaka-aineita monilla teollisuudenaloilla, aina teräksestä lannoitteisiin. Vedyn kemiallisten ominaisuuksien ansiosta se on äärimmäisen monipuolinen ja soveltuu moniin eri käyttötarkoituksiin: se voi toimia energiankantajana itsessään, korvata fossiilista hiiltä teräksen ja raudan tuotannossa sekä toimia kestävänä polttoaineena.

Vety osoittautuu usein erityisen kilpailukykyiseksi keinoksi vähentää hiilidioksidipäästöjä tilanteissa, joissa suora sähköistäminen ei ole käytännöllinen vaihtoehto. Vaikka sähköistäminen on keskeinen ratkaisu henkilöautoliikenteessä, vety voi tarjota tehokkaan keinon vähentää päästöjä merenkulussa, raskaassa liikenteessä ja lentoliikenteessä. Puhtaan vetytalouden edistäminen on olennaista ilmastotavoitteiden ja päästöttömän yhteiskunnan saavuttamiseksi.

Vetyä tarvitaan myös tulevaisuudessa energiasektorin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Sitä odotetaan asteittain korvaavan maakaasua ja muita fossiilisia polttoaineita sekä tarjoavan ratkaisevaa joustavuutta sähköjärjestelmiin, joissa sähköntuotanto vaihtelee suuresti.

Esimerkiksi silloin, kun sähkön hinta on hyvin alhainen, uusiutuvaa tuulivoimaa voidaan hyödyntää vedyn tuottamiseen, ja vetyä voidaan varastoida myöhempää käyttöä varten. Tällä tavoin vety voi toimia energiavarastona ja arvokkaana resurssina sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitämiseksi. Vedyn rooli näyttäytyy keskeisenä tekijänä siirryttäessä kohti kestävämpää ja vähäpäästöisempää energiantuotantoa ja yhteiskuntaa.

Tutustu vedyn standardikarttaan.

Polttokennot

Nopeasti kehittyvät vetyteknologian sovellukset ja vetopolttokennot ovat entistä tärkeämpiä siirtymisessä pois fossiilisista polttoaineista. Polttokennotekniikan nykyistä laajempi hyödyntäminen sähköenergiantuotannossa on varteenotettava tulevaisuuden vaihtoehto.

SESKOn SR 105 Polttokennot seurantaryhmän tehtävänä on huolehtia Suomen osallistumisesta perinteisten polttokennojen ja käänteisten polttokennojen (Power to X) kansainväliseen ja eurooppalaiseen standardointityöhön. Suomi elää puhtaiden energiamuotojen teknologisen kehityksen myötä ruuhkavuosia, jossa myös standardoinnilla on oma tärkeä roolinsa. SR105 komiteaan osallistuminen tarjoaa tietoja ja taitoja tähän kehitykseen polttokennoista koko maailman asiantuntijoilta.