Nostamme toimijoiden tarpeet esiin ja vaikutamme
Tutustu toimintaamme ja katso, mitä mahdollisuuksia kansainväliset verkostomme tarjoavat suomalaisille asiantuntijoille.
Tutustu toimintaamme ja katso, mitä mahdollisuuksia kansainväliset verkostomme tarjoavat suomalaisille asiantuntijoille.
Olemme visualisoineet SESKOn strategian yhteen kuvaan, joka havainnollistaa sen viittä painopistealuetta.
Olen sähkövoimatekniikan diplomi-insinööri, jolla on pitkä työkokemus valaistus- ja valaisintekniikan parissa useamman johtavan valaisinvalmistajan palveluksessa. Toimenkuvani on pitänyt sisällään erilaisia…
Kiteytimme strategiaamme ja tunnistimme siinä viisi painopistealuetta matkallamme kohti vuotta 2030. Tulet alkavana vuonna kuulemaan tarkemmin, millaisin toimin viemme strategiaamme käytäntöön ja mitä mahdollisuuksia se tarjoaa sinulle ja organisaatiollesi.
Matkalla kohti sähköllä toimivaa yhteiskuntaa
– Voimaa älykkäistä ja häiriötä sietävistä sähköverkoista
Tekniska Föreningen i Finland TFiF on liittynyt SESKOn jäsenyhteisöksi. Haastattelimme TFiF:n toiminnanjohtaja Annika Nylanderia lyhyesti.
Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2022 haastateltiin SESKOn kahta naisasiantuntijaa.
Digitaalisten kaksosten standardointi on käynnistynyt komiteassa ISO/IEC JTC 1 SC 41. Sitä voit seurata ja siihen voit vaikuttaa SESKOn komiteassa SK JTC 1 SC 41 IoT ja Digital Twin. IEC e-techissä julkaistussa artikkelissa kerrotaan standardoinnin nykytilanteesta ja tavoitteista.
RFID ja viivakoodit auttavat varastojen hallinnassa ja tavaroiden seuraamiseen reaaliajassa logistiikassa, vähittäiskaupassa ja kuljetuksissa. Näin parannetaan varastojen hallintaa, lyhennetään kauppojen kassajonoja ja parannetaan turvallisuutta.
Tekoälytekniikat (Artificial Intelligence, AI) tuovat lukemattomia hyötyjä jokapäiväiseen elämään, kun niitä sisällytetään yhä enemmän ja yhä useimmilla aloilla käytettäviin laitteisiin ja järjestelmiin.
ISO ja IEC tuottavat monia yhteisiä standardeja, joissa määritellään, miten tieto- ja tietoliikennetekniikan energiatehokkuutta voidaan parantaa. Eräät näistä julkaisuista käsittelevät erityisesti datakeskusten liiallista energiankulutusta. Useat YK:n kestävän kehityksen tavoitteista voivat hyödyntää näiden standardien tarjoamia suorituskykymittareita kehityksen mittaamiseen.
Tekoäly muuttaa autot ystävällisiksi roboteiksi. Tammikuussa 2019 Las Vegasin tekniikkamessuilla oli tarjolla houkuttelevia autojen tulevaisuusnäkymiä.
Standardin IEC 62474 uusi painos tekee toimitusketjussa oleville toimittajille ja valmistajille helpommaksi raportoida tuotteiden kemiallisista aineista, mikä auttaa niitä täyttämään lakisääteiset vaatimukset.
IoT, eli esineiden internet, tekee kodeista älykkäämpiä helpottaen samalla arkea. Samalla kun IoT-laitteiden määrä kasvaa kodeissa, myös tietoturvariskit yleistyvät. Standardeilla on merkittävä rooli tietoturvallisuuden hallinnassa.
Sähkö- ja elektroniikkaromun määrän kasvaessa IEC:n työn merkitys korostuu. Kansainvälisten IEC-standardien vaatimusten täyttäminen on valmistajille yksi keino osoittaa ja varmistua siitä, että sähkö- ja elektroniikkatuotteet noudattavat niitä koskevia säädöksiä.
Komitea IEC TC 111 on julkaissut jo 15 vuoden ajan erittäin tärkeitä ympäristöön liittyviä, horisontaalisia kansainvälisiä standardeja. Komitea raivaa tietä kierrätykselle ja urbaanille kaivosteollisuudelle.
Kiertotalous on uusi talousmalli, jossa nykyistä lähestymistapaamme tuotantoon ja kulutukseen arvioidaan uudelleen. Standardit voivat olla tärkeä työkalu kiertotalouden edistämisessä. IEC tutkii kiertotalouden edellytyksiä.
Vertikaalinen viljely, eli monikerrosviljely, on vielä orastava ja kapea markkina-alue, mutta se on jo saanut aikaan paljon innostusta. Monikerrosviljelyn teknologiaa kehittäessä IEC-standardeilla on keskeinen rooli.
Maailmanlaajuiset lentoalan toimintajärjestöt ja muut ilmateollisuuden sidosryhmät painottavat kansainvälisten standardien, kuten ISO/IEC 27011 ja IEC 62443 -sarjan standardien, merkitystä kyberhyökkäyksien ehkäisyssä. Kyberuhkien hallinnan ja niiltä suojautumisen lisäksi IEC on kehittänyt myös monia muita kansainvälisiä standardeja, jotka ovat kriittisen tärkeitä lentokenttien turvallisuudelle.
80 prosenttia kybermurroista voi olla peräisin toimitusketjusta. Kyberhyökkäysten vakavuus riippuu niiden kohteista. Suurin riski kohdistuu teollisuuden ja kriittisen infrastruktuurin laitoksiin. Iskuilla voi olla laajoja, negatiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan. IEC:n työ auttaa suojautumaan kyberhyökkäyksiltä.
Uudet, futuristiset teknologiat tulevat mullistamaan sen, kuinka ihmiset ja tavarat liikkuvat paikasta toiseen. IEC-standardit auttavat tässä vallankumouksessa.
Samaan aikaan kun tekoälyteknologiaa hyödynnetään innokkaasti ja laajasti eri tarkoituksissa, on esillä huoli mm. datan turvallisuudesta ja suojaamisesta. Kansainväliset standardit ovat keskeisiä välineitä datan suojelemiseksi.
Digitaaliset kaksoset ovat reaaliaikaisia, digitaalisia malleja fyysisistä esineistä, tai prosesseja, jotka optimoivat suorituskykyä älykkäissä tehtaissa.
Miehittämättömiä ilma-aluksia käytettiin jo yli 150 vuotta sitten sotilaallisissa tarkoituksissa. Tänä päivänä ketterämmät ilma-alukset ja robotit tuovat uusia mahdollisuuksia muissakin toimintaympäristöissä.
Huomasimmepa sitä tai emme, esineiden internet (IoT) on osa päivittäistä elämäämme. Miljardien verkkoon liitettyjen, anturilla varustettujen laitteiden ja järjestelmien ansiosta se voi helpottaa jokapäiväisiä toimiamme ja tehtäviämme ja tehostaa työskentelyprosessejamme, mikä säästää aikaa ja rahaa. Terveydenhuollon tapauksessa se voi säästää henkiä ja parantaa elämänlaatua.
Tietotekniikka on tullut koteihimme, kaupunkeihimme ja työpaikoillemme, sillä miljardit antureilla varustetut laitteet ja järjestelmät esineiden internetin (IoT) osana yksinkertaistavat töitämme, yhteydenpitoamme ja päivittäisiä askareitamme.
Kriittiseen infrastruktuuriin olennaisina osina kuuluvat rautatieverkot ovat jatkuvasti kyberhyökkäysten kohteina.
Tekoäly (artificial intelligence, AI) oli yksi suurimmista muotisanoista tämän vuoden kansainvälisessä kulutuselektroniikan näyttelyssä CES 2018. Tekoäly pystyy auttamaan meitä jokapäiväisissä toimissamme aina kodinelektroniikasta robotteihin ja itseajaviin autoihin. Vaikka kiinnostusta älykkäisiin laitteisiin oli jo muinoin Kreikan mytologiassa, juuri nyt tietotekniikan tuorein kehitys mahdollistaa laajan tiedonkeruun ja sen prosessoinnin algoritmien avulla. Nämä nopeuttavat tekoälyteknologioiden kehitystä.
Lukemattomien verkkoon liitettyjen laitteiden suojaaminen edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa tietoturvallisuusriskeihin. Kun yhä enemmän esineitä kytketään yhteen, ne kommunikoivat keskenään ja ovat toistensa kanssa vuorovaikutuksessa esineiden internetiksi (IoT) kutsutussa verkossa, niistä tulee rakennuspalikoita laajempiin järjestelmiin. Tunnetut ja tuntemattomat haavoittuvuudet tässä esineiden paljoudessa houkuttelevat kyberhyökkäyksiin, jotka voivat kaataa kokonaisia kriittisiä laitoksia monissa maissa. IoT-komponenttien samoin kuin niitä integroivien järjestelmien suojaamisesta kyberuhilta on nopeasti tulossa keskeinen prioriteetti.
Puhtaan ja edullisen energian tuominen kaikkien saataville on yksi Yhdistyneiden Kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteista ja IEC monien kansainvälisten standardiensa avulla auttaa tämän tavoitteen saavuttamisessa. Samalla kun sähkön saatavuus on edelleen ongelma maailman köyhimpien parissa, pakolaisleireillä on huomattu, että halpa aurinkoenergia on keino voittaa vaikeuksia.
Ympäristön energialähteiden hyödyntäminen on kriittisen tärkeää teollisuuden IoT:n käyttöönotolle. Nopeasti kasvavan joukon verkkoon liitettyjä laitteita, joista IoT:n runko muodostuu, on tuotettava itse sähkönsä. Yhdysvaltalainen markkinatutkimus- ja neuvontayritys Gartner, Inc. ennustaa, että maailmassa on käytössä 8,4 miljardia verkkoon liitettyä laitetta vuonna 2017, mikä on 31 % enemmän kuin vuonna 2016, ja 20,4 miljardia vuoteen 2020 mennessä. Kaikkien näiden laitteiden sähkön syöttäminen akuista tai paristoista tai niiden liittäminen sähköverkkoon olisi täysin epäkäytännöllistä, jopa mahdotonta.
Takomotie 8, 00380 HELSINKI
Sähköposti: asiakaspalvelu(at)sesko.fi
Puhelin: +358 10 571 1700