Sähköalan standardointi on aina avointa toimintaa ja standardiehdotuksia on mahdollista kommentoida jo niiden valmisteluvaiheessa. Helpoin tapa seurata oman alan standardoinnin etenemistä on liittyä jäseneksi asianmukaiseen SESKOn standardointikomiteaan, mutta standardoinnin etenemistä on mahdollista seurata myös avoimista verkkolähteistä.

CD, CDV, FDIS…

Kansainväliset sähköalan standardit valmistellaan standardointijärjestö IEC:ssä, jonka jäsen ja kansalliskomitea SESKOkin on. Uuden standardin laadinnasta ja olemassaolevan päivittämisestä vastaa IEC:n työryhmä, joka koostuu erimaalaisista aihepiirin asiantuntijoista.

Kun työryhmä on saanut standardiluonnoksen valmiiksi, se lähetetään julkiselle CD-lausuntokierrokselle (committee draft). Lausuntokierroksella saatujen kommenttien perusteella standardia kehitetään eteenpäin, ja seuraava vaihe on joko uusi CD-kierros tai CDV eli committee draft for vote. CDV-vaiheessa voi ehdottaa vielä muutoksia standardiin, mutta kierroksen päätarkoitus on koeponnistaa standardin valmiusaste: joko standardi on riittävän kypsä lähetettäväksi loppuäänestykseen.

Jos luonnos läpäisee CDV-äänestyksen, seuraava vaihe on FDIS-vaihe eli loppuäänestys. Loppuäänestyksen läpäistyään standardi julkaistaan kielentarkistuksen jälkeen.

Kaikkia IEC:n äänestyksiä voi seurata IEC:n verkkosivuilta. CD-, CDV- ja FDIS-äänestysten eräpäivä on aina perjantaisin.

Myös eurooppalaisten (CENELEC) standardien äänestysluettelo on verkossa saatavilla. Suurin osa sähköalan standardeista vahvistetaan rinnakkaisäänestysmenettelyllä, eli sama standardi on yhtä aikaa loppuäänestyksessä niin IEC:llä kuin CENELECissä.  Mikäli haluat lisätietoa jonkun standardiehdotuksen sisällöstä ja/tai sinulla on kommentoitavaa äänestykseen, ota yhteyttä SESKOn asiakaspalveluun.

Lausuntopyyntöluettelossa kansalliset ja eurooppalaiset loppuäänestykset

SESKOn verkkosivuilla julkaistaan joka kuukauden alussa lausuntopyyntöluettelo, johon on koottu eurooppalaiset ja kansalliset loppuäänestykset. Puhtaasti kansallisia standardeja julkaistaan sähköalalla harvoin, ja nekin tyypillisesti pohjautuvat merkittäviltä osin IEC:n ja CENELECin standardeihin. Esimerkkejä tällaisista standardeista ovat SFS 6000 -pienjänniteasennusstandardi, SFS 6002 sähkötyöturvallisuusstandardi sekä pistokytkinstandardi SFS 5610. Näihin voi palauttaa lausunnon suoraan SFS:n lausuntopalvelussa.

Lisää suosikiksi