Politiikan tasolla EU:n vihreä kehityksen ohjelma (EU Green deal), Vihreä ja digitaalinen siirtymä ja kohdennettu politiikka, kuten hiilineutraalia teollisuutta koskeva säädös (Net Zero Industry Act), asettavat Euroopalle ilmastoneutraaliustavoitteet vuoteen 2050 mennessä. Kansainväliset aloitteet, kuten YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, erityisesti tavoitteet SDG 7 (Edullinen ja puhdas energia) ja SDG 13 (Ilmastotekoja) sekä vuosittainen YK:n ilmastonmuutoskonferenssi korostavat näiden ponnistelujen maailmanlaajuista merkitystä.

Sähköistyvän yhteiskunnan komiteakartta

Voit ladata Sähköistyvän yhteiskunnan komiteakartan täältä.

Älykkäistä sähköverkoista koko energiajärjestelmään

Keskustelut älykkäiden sähköverkkojen standardoinnista alkoivat yli kymmenen vuotta sitten Euroopan tasolla. Nyt eurooppalainen painopiste on laajentunut kattamaan koko energiankulutuksen pelkän sähkön sijaan. Sähkön viherryttäminen edellyttää koko energiajärjestelmän huomioimista sekä uusiutuvien energialähteiden riskitasojen ja joustavuuden hallintaa. Järjestelmän tasapainottaminen ja vakauden varmistaminen koskee koko yhteiskuntaa kuluttajat mukaan lukien. Kasvava määrä generaattoreita, laitteita ja järjestelmiä – kuten pieniä aurinkosähkövoimaloita, sähköautoja ja mikroverkkoja – lisäävät energianhallinnan monimutkaisuutta. Automaatio ja digitalisaatio ovat keskeisiä tekijöitä energianhallinnassa, kun halutaan joustavasti yhdistää eri asiakkaiden kulutuskuormia ja eri sähköntuottajien tuottamaa sähköä. Sähkö kytkeytyy yhä enemmän muihin energia-aloihin ja toimii perustana muille energialähteille ja -muodoille, kuten vihreän vedyn arvoketjulle.

Sata prosenttia uudistuvalla energialla

Yhteiskunnan sähköistyessä sähkön käyttö lisääntyy ja sitä käytetään uusissa laitteissa ja sovelluksissa. Sähköistymisellä on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa, mutta tämä edellyttää, että sähköistymisen vaatiman lisäenergian on oltava päästötöntä.

Sähköistyvän yhteiskunnan tavoitteena on täyttää energiatarpeet kokonaan uusiutuvaan sähköön perustuen. Tämän vision saavuttamiseksi tarvitaan kattavaa sähköistämistä, digitalisaatiota, automaatiota sekä kaikkien talouden ja yhteiskunnan sektoreiden yhteistoimintaa. Tämä sisältää teollisuuden, rakennukset, liikenteen, infrastruktuurin ja energian.

Tietoteknisten ratkaisujen on oltava yhteiskunnallisten tavoitteiden mukaisia

Uusien tuotteiden ja järjestelmien turvallisuuden ja toimivuuden takaamiseksi tarvitaan digitaalista tuotepassia (jotka mahdollistavat tuotetiedon keräämisen esimerkiksi tuotteen turvallisuudesta, sen valmistustavoista sekä valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista ja niiden hankintaketjusta), älysopimuksia (smart contract, sopimuksentekoväline, jolla voidaan varmistaa osapuolten pitäytyminen velvoitteissaan) ja Datasäädöstä (Data Act) eurooppalaisine data-avaruuksineen. Tietotekniikan ratkaisuja luodaan yhä enemmän eri järjestelmien yhteen toimivuuden varmistamiseksi ja sähköistyvän yhteiskunnan saavuttamiseksi ottaen huomioon koko tulevaisuuden energia-arvoverkoston. Standardointielinten määrittelemien teknisten ratkaisujen ja konseptien on oltava sopusoinnussa yhteiskunnallisten tavoitteiden, kuten hiilidioksidipäästöjen vähentämisen ja energiariippumattomuuden, kanssa sekä niiden on noudatettava kyberturvallisuuden ja tietoturvan edellyttämiä reunaehtoja, jotta ne hyväksytään yhteiskunnallisesti.

Standardointi on strateginen työkalu

Standardointi tukee tulevaa kehitystä ja varmistaa, että uudet ratkaisut ovat turvallisia, toimivia, kestäviä ja yhteensopivia. CEN ja CENELEC tukevat voimakkaasti EU:n tavoitteita vihreän ja digitaalisen muutoksen suhteen, ja ne ovat edistäneet EU:n teollista ekosysteemiä tuottamalla standardeja eri sektoreille. Eurooppalaiseen ja maailmanlaajuiseen standardointiprosessiin on kaikkien sidosryhmien ja asiantuntijoiden mahdollista osallistua.

CEN- ja CENELEC-jäsenet hyödyntävät kehittääkseen yhdenmukaisia eurooppalaisia standardeja, vahvistaakseen yhteistä vaikutusvaltaansa ja toimiakseen maailmanlaajuisesti. Maailmanlaajuinen sähkötekninen standardointijärjestö (IEC) on sisällyttänyt täyssähköisen yhteiskunnan yhdeksi strategiseksi teemakseen kestävän kehityksen edistämisen ohella. CEN ja CENELEC ovat pyrkineet tukemaan EU:n johtajuutta kansainvälisessä standardoinnissa varmistaakseen eurooppalaisten yritysten globaalin kilpailukyvyn.

Tietotekniikka, häiriötön tiedonsiirto ja järjestelmien yhteen toimivuus oleellista

Koko energiajärjestelmän tehokas toiminta perustuu teollisuuden, liikenteen, infrastruktuurin ja rakentamisen yhdistämiseen tietotekniikan avulla. Energianhallinta ja energian käytön optimointi toimialojen sisällä ja niiden välillä ovat ratkaisevan tärkeitä uusiutuvan sähköenergian, energian varastoinnin ja energiankäytön joustavuuden tasapainottamisessa. Tämä edellyttää tehokasta tiedon siirtoa ja järjestelmien saumatonta yhteen toimivuutta. Tämä voidaan varmistaa erilaisilla lähestymistavoilla. Parhaillaan Euroopassa keskustellaan asiasta laajasti mm. seuraavien konseptien yhteydessä: Data-avaruudet (Data Spaces), Teollisuuden neljäs vallankumous (Industry 4.0), Esineiden internet (IoT), Digitaalinen tuotepassi (Digital Product Passport, DPP) ja tuotteiden hiilijalanjälki (Product Carbon Footprint, PCF). Oleellista on, että kansainvälinen standardointi on tässä avainasemassa.

Eri tekijöiden tasapainottaminen tärkeää

Sähköistyvän yhteiskunnan kannalta on merkittävää, että löydetään vastauksia, miten uusiutuvan energian hyödyntäminen vaikuttaa yhteiskuntaan, infrastruktuuriin, teollisuuteen ja liikenteeseen. Tärkeitä näkökohtia ovat myös energiavarmuuden ja omavaraisuuden saavuttaminen uusiutuvilla energialähteillä sekä massiivisen sähköistyksen aiheuttaman lisääntyneen sähkönkäytön seurausten ymmärtäminen. Tämä kaikki vaatii herkkää tasapainoa markkinadynamiikan, kilpailun, vapaaehtoisen konsensuspohjaisen standardoinnin ja politiikan välillä.

Turvallisuus, toiminnallisuus yhteen toimivuus

SESKOn toimialueen IEC:n ja CENELECin teknisten komiteoiden laatimilla standardeilla varmistetaan laitteiden ja järjestelmien turvallisuus sekä toiminnallisuus. IEC:n järjestelmäkomiteat huolehtivat eri teknisten komiteoiden toiminnan koordinoimisesta, kun laitteista ja laitteistoista muodostuu laajempia kokonaisuuksia ja järjestelmiä. Tällöin korostuu järjestelmien yhteen toimivuus, mikä edellyttää toimivaa, häiriötöntä ja luotettavaa tiedonsiirtoa eri järjestelmien välillä.

Sähkötekninen standardointi mahdollistaa sähköistyvän yhteiskunnan

Tässä sivuston osiossa käsitellään standardoinnin kannalta seuraavia keskeisiä osa-alueita:

Energia

Yhteiskunnan sähköistyminen on itsestäänselvyys ja se ulottuu energian tuotannosta, siirron ja jakelun kautta aina yksittäiseen kuluttajaan saakka. Keskitetyn energiantuotannon rinnalla…
Lue lisää Energia

Liikenne

Länsimaiset kaupunkiliikenteen mallit, jotka on suunniteltu pitkälti yksityisauton ympärille, eivät välttämättä vastaa tulevaisuudessa kaupunkien tarpeita, kun kaupungistuminen etenee ja suurkaupungit…
Lue lisää Liikenne