Sähköalalla laitteiden, asennusten ja sähkötyön turvallisuus perustuu standardeihin. Samoin useiden laitteiden ominaisuudet on standardoitu niiden kansallisen ja kansainvälisen yhteensopivuuden varmistamiseksi. Sähköalan työtehtävät ovat nykyään myös entistä kansainvälisempiä. Siksi standardien käytön oppiminen on keskeinen osa sähkötekniikan opintoja. SESKOn oppilaitosyhteistyön tavoitteena on auttaa siinä, että sähköalan standardit saadaan sähköalan opiskelijoiden käyttöön osana opetusta ja että opettajilla on saatavilla opetusaineistoa ja luentoja standardeista ja standardoinnista.

Viimeisimmät muutokset opetusaineistoissa:

  • 19.9.2923 Lisätty osa 1.a “Miksi standardeja laaditaan”
  • 19.9.2023 Lisätty osa 1.b “Standardointijärjestelmä ja standardein valmistelu”
  • 19.9.2023, tiedostossa 1.c “Standardien käyttö” on tehty yhteensovitusta osien 1.a ja 1.b kanssa.
  • 21.8.2023, tiedostossa 1.c “Standardien käyttö” on tehty pieni korjaus muotoiluissa.

SESKOn tehtävänä on jakaa tietoa sähköteknisen alan standardeista ja standardoinnista. Sähköteknisen alan opintojen tueksi tarjoamme:

  • esitysaineistoja opettajien käyttöön
  • luentoja ja seminaareja oppilaitoksissa

Koska sähköalan standardoinnin kenttä on laaja, sähköalan standardeja on käytössä Suomessa yli 7 000 kpl, ne päivittyvät noin 5 vuoden välein ja uusia standardeja syntyy nopeasti kasvaville liiketoiminta-alueille (esim. aurinkoenergia, tuulivoima, aaltoenergia, tekoäly), opettajilla on haasteellista ylläpitää standardeihin liittyvää opetusaineistoa oman opetustyönsä ohessa. Siksi SESKO haluaa tarjota apuaan opetusaineistojen laatimisessa ja ylläpidossa. Sesko tulee valmistelemaan opetusaineistoa seuraavista aihepiireistä:

Standardointiseminaarit oppilaitoksissa

SFS ja SESKO jalkautuvat vuosittain oppilaitoksiin – lähinnä ammattikorkeakouluihin ja teknisiin yliopistoihin – joissa tiedotamme standardeista opetuksen osana ja jaamme opetusta tukevaa ohje-, esitys- ja itseopiskeluaineistoa.

Mikäli haluatte oppilaitokseenne infotilaisuuden standardoinnista osana sähköalan tulevan ammattilaisen ammattitaitoa, pyydämme ottamaan yhteyttä Markku Varsilaan. Myös ideoita ja toiveita uusien standardikokoelmien aihepiireistä otamme mielellämme vastaan.