Aurinkosähköjärjestelmät

Aurinkosähköä tuotetaan, kun auringonvalo osuu aurinkopaneelin ohueen kerrokseen, joka on tehty piistä (tai muusta sopivasta materiaalista). Prosessi, jota kutsutaan valosähköiseksi ilmiöksi, muodostaa jännitteen aurinkosähköpaneelissa. IEC:n kansainväliset standardit varmistavat, että tämä tapahtuu turvallisesti ja tehokkaasti.

Aurinkosähkön hyödyntäminen yleistyy nopeasti sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa. Aurinkosähköjärjestelmät vaihtelevat pienistä, katoille asennetuista paneelistoista, joiden kapasiteetti kuluttaja-asennuksissa on yleensä muutamia kilowatteja (kW), suuriin voimalaitoksiin, jotka tuottavat satoja megawatteja (MW).

Aurinkosähköjärjestelmän tuottamaa sähköä voidaan toimittaa loppukäyttäjille eri tavoin:

  • Aurinkosähköjärjestelmä voidaan liittää sähköverkkoon.
  • Aurinkosähköjärjestelmä voi toimia rinnakkain muiden sähköntuotantolaitosten kanssa.
  •  Aurinkosähköjärjestelmiä voidaan käyttää kohteen ainoana sähköenergian lähteenä esim. kesämökeillä ja asuinalueilla, joissa ei ole sähköverkkoa.
  • Pico-aurinkojärjestelmät käyttävät pieniä, kompakteja ja kevyitä aurinkopaneeleja tuottaakseen vain muutaman watin sähköä pienissä ja kannettavissa sovelluksissa (kuten lyhdyt).

IEC:n tekninen komitea (TC) 82 julkaisee kansainvälisiä standardeja aurinkosähköjärjestelmille, jotka muuttavat aurinkoenergian sähköksi. Ne kattavat kaikki aurinkosähköjärjestelmän osat.

TC 82 on yhdessä komiteoiden TC 21 ja TC 88 kanssa laatinut sarjan teknisiä spesifikaatioita (TS), jotka esittävät suosituksia pienille hybridienergijärjestelmille maaseudun sähköistämiseksi. Standarisarja on tunnustettu Maailmanpankin ja Yhdistyneiden kansakuntien teollisen kehityksen järjestön (UNIDO) toimesta.

SESKOn SK 82 Aurinkosähköjärjestelmät komitean tehtävänä on huolehtia Suomen osallistumisesta aurinkosähkön kansainväliseen ja eurooppalaiseen standardointityöhön. Tutustu ja osallistu toimintaan täällä.

SESKO on julkaissut aurinkosähkösuosituksen, joka opastaa kuluttajaa aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa. Suositus ohjeistaa käyttämään aurinkosähköasiantuntijaa apuna suunnittelussa ja asennuksissa varmistaaksesi laitteiston turvallisuus ja tehokkuus. Yhteistyössä paikallisen verkkoyhtiön kanssa varmistat aurinkosähköjärjestelmäsi saumattoman liittymisen ja toiminnan.

Standardit toimivat myös komponenttien, laitteiden ja järjestelmien testauksen ja sertifiointien perustana.

Aurinkosähköpaneeli tuottaa tasavirtaa (DC), mikä mahdollistaa energiatehokkaimman sähkön käytön maaseudulla ja syrjäisillä alueilla. Pienjännite tasavirta (LVDC) on keskeinen tulevaisuuden teknologia maaseudun sähköistämiseksi. IEC on avannut tien teknologian standardoinnille, jotta sitä voidaan käyttää turvallisesti ja tehokkaasti. IEC:n LVDC-järjestelmäkomitea, SyC LVDC, tunnistaa määrittelyjen puutteet, joissa standardeja tarvitaan. Se työskentelee tiiviisti monien IEC:n teknisten komiteoiden kanssa, mukaan lukien TC 82.

Standardit toimivat myös komponenttien, laitteiden ja järjestelmien testauksen ja sertifiointien perustana. IEC ylläpitää neljää vaatimustenmukaisuusarviointijärjestelmää (CA), jotka varmistavat, noudattavatko laite tai järjestelmä IEC-standardien vaatimuksia. IECRE ja IECEE koskevat suoraan aurinkosähköjärjestelmiä.


Aurinkolämpövoimalat

Aurinkolämpövoimalat (CSP) hyödyntävät auringon lämpösäteilyä. Tyypillisesti aurinkolämpövoimalassa lämpösäteily ohjataan peilien avulla kuumentamaan nestesäiliön sisältöä, josta lämpöenergia ohjataan edelleen sähkön tuotantolaitteistolle..Lämpöä ohjataan perinteisen höyry- tai kaasuturbiinin läpi sähkön tuottamiseksi, tai sitä käytetään suoraan lämmittämään vettä, öljyä, sulaa suolaa tai tuottamaan höyryä.

Neljää eri tekniikkaa käytetään aurinkolämpövoimaloissa:

  1. Parabolinen keräin
  2. Aurinkovoimalan torni
  3. Lineaarinen Fresnel
  4. Lautanen

Useimmat aurinkolämpövoimalat käyttävät jonkinlaista lämpöenergian varastointia, jotta päivän aikana tuotettu lämpö voidaan varastoida ja muuntaa sähköksi yöllä.

IEC TC 117 kehittää teknisiä määrityksiä aurinkolämpövoimaloille. Standardit toimivat myös perustana komponenttien, laitteiden ja järjestelmien testaamiselle ja sertifiointiprosesseille.