IEC ja CAB

IEC:ssä toimiva vaatimuksenmukaisuuden arviointi taho (CAB) vaikuttaa maailmanlaajuisesti. CAB koostuu 15 jäsenestä, ja sen alaisuudessa on neljä vaatimuksenmukaisuuden arviointijärjestelmää: IECEE, IECRE, IECEx ja IECQ. Näiden järjestelmien kautta arvioidaan sähköteknisten laitteiden ja komponenttien vaatimuksenmukaisuutta, uusiutuvan energian laitteita, komponenttien laatua, sekä laitteiden vaatimustenmukaisuutta räjähdysvaarallisissa ympäristöissä.

Vaatimuksenmukaisuuden arvioinnin ja CE-merkin historiaa

Vaatimuksenmukaisuuden arviointia on ollut aina olemassa kansallisesti ja maailmalla. Suomessa muinoin sähkölaitteet ennakkotarkistettiin sähkötarkastuskeskuksen toimesta. Vastaava käytäntö oli monissa Euroopan maissa. Pohjoismaissa tehtiin tämänkin asian tiimoilta yhteistyötä jo ennen Suomen EU-jäsenyyttä, ja tuotteet pääsivät Suomen markkinoille, kunhan sähköturvallisuus oli varmennettu yhdessä pohjoismaista. Tämä vastavuoroinen hyväksyntä pohjoismaiden kesken oli yksi ensimmäistä sähkölaitteiden vastavuoroisista hyväksyntäjärjestelmistä. Sähkötarkastuskeskuksen aikakaudelta löytyy myös yhtymäkohta SGS Fimko ja Seskon historiasta, minkä jälkeläisiä molemmat ovat.

Suomen EU-jäsenyyden myötä sähkölaitteiden ennakkotarkastus Suomessa loppui ja EU-lainsäädännön edellyttämä CE-merkintä tuli pakolliseksi sähkölaitteissa. CE-merkinnässä vaatimustenmukaisuuden osoittamisvastuu on valmistajalla ja puolueettoman kolmannen osapuolen käyttäminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Kuluttajilla on edelleen käsitys, että CE-merkitty tuote on perinteisten menetelmien mukaisesti tarkastettu puolueettoman instanssin toimesta. Tämä pätee kuitenkin vain osittain sähkö- ja elektroniikkatuotteisiin. Esimerkiksi lääketieteellisten laitteiden osalta CE merkinnän voi kiinnittää tuotteeseen vasta kun EU jäsenvaltion komissioille ilmoittama laitos on sertifioinut tuotteen.

Moneen muuhun maailman markkinaan verrattuna Eurooppa on talousalueena erilainen. Euroopassa valmistaja on vastuussa vaatimustenmukaisuuden arvioinnista ja sen osoittavasta CE-merkinnästä. Kun taas useilla muilla markkinoilla puolueettoman kolmannen osapuolen suorittama vaatimustenmukaisuuden arviointi on joko pakollista tai välttämätöntä kyseisen maan tiukan tuotevastuulainsäädännön myötä.

Kansainväliset markkinat ja CE:n merkitys

Siirryttäessä Yhdysvaltojen markkinoille, tilanne muuttuu. Yhdysvalloissa on työsuojeluorganisaatio tai virasto, nimeltään OSHA (Occupational Safety and Health Administration), joka valvoo tuotteiden turvallisuutta työpaikoilla. Yksinkertaistetusti sanottuna Yhdysvalloissa tuotetta ei saa käyttää työpaikalla, ellei siinä ole OSHA:n hyväksymää NRTL-laboratorion hyväksyntämerkintää.

Yhdysvalloissa yrityksillä on vastuu varmistaa, että tuotteet ovat NRTL hyväksyttyjä. Jos tuotetta käytetään työpaikalla ilman NRTL hyväksyntää ja tapahtuu onnettomuus, yritys voi joutua oikeudellisiin seuraamuksiin, mukaan lukien huomattavat korvaukset.

Vaikka CE-merkintä voi olla riittävä Euroopassa, se ei välttämättä täytä Yhdysvaltojen erilaisia turvallisuusvaatimuksia. On tärkeää olla tietoinen eri maiden ja alueiden vaatimuksista ja varmistaa, että tuotteet ovat kunkin markkinan standardeja vastaavia.

Kiina tuottaa valtavan määrän CE-merkittyjä tuotteita, jotka päätyvät Eurooppaan. Kuitenkin, jos aikoo viedä sähkötuotteita Kiinaan, on hankittava siihen Kiinan kansallisen sertifiointitahon CCC-merkintä. Kun tuote on CCC-hyväksytty, se voi läpäistä rajatullin ja päästä yli rajan. Tämän jälkeen tuotetta voi alkaa markkinoida maassa, mutta se voi olla haastavaa, koska harva paikallinen ostaa muun kuin kiinalaisen tuotteen.

Kehittyvät valtiot, kuten useat Afrikan valtiot, ovat parhaillaan tekemässä kehitystyötä kansallisten vaatimustenmukaisuuden arviointijärjestelmien kehittämiseksi ylläpitämiseksi. Esimerkiksi Kenia on jo lähtenyt mukaan tähän työhön IEC:n (International Electrotechnical Commission) kautta, ja on perustanut kansallisen IECEE sertifiointitahon maahan.

Kuka sitten vaatimuksenmukaisuuden arviointipalveluita käyttää tänä päivänä?

Tunnettujen brändien kulutuselektroniikka- ja kodinkonetuotteissa ei tänä päivänä usein vaatimustenmukaisuutta osoittavia vapaaehtoisia eurooppalaisia tuotesertifiointimerkkejä näy. Kuitenkin isot valmistajat testauttavat valtaosan tuotteistaan puolueettoman kolmannen osapuolen toimesta. Tähän syynä on tuotteen markkinointi muillekin markkina-alueille, kuin Eurooppa missä pakollista vaatimusta puolueettomalle testaukselle ei ole. Myös valmistajat pyrkivät hallitsemaan tuotteeseen liittyviä riskejä. Tuotteen markkinoilta pois vetäminen ja siitä syntyvän mainehaitan aiheuttamat kustannukset ovat paljon suuremmat, kuin tuotteen vaatimustenmukaisuuden varmistamisesta aiheutuvat kustannukset puolueettoman tuotesertifiointitahon toimesta. 

Myös maahantuojat ja vähittäistavarakauppaketjut ovat hyödyntävät tuotesertifiointia riskien hallinnassa ja vakuuttaakseen ”ei tunnettujen” brändien laatua kuluttajille. Tutkimusten mukaan ns. ”ei tunnettujen” tuotteiden markkina-arvo nousee kuluttajien silmissä, jos tuotteessa on tunnettu tuotesertifiointi merkki, esimerkiksi suomalainen FI-merkki. Keski-Euroopassa on myös havaittavissa, että vähittäistavarakauppaketjut eivät ota myyntiin tuotteita, joissa ei ole kansallista tuotesertifiointimerkkiä tukemassa CE-merkintää. 

Vaatimuksenmukaisuuden arvioinnin hyödyt, toiveet ja tulevaisuus

Maailmasta on tullut kyseenalaistavampi. Tuotteiden vaatimustenmukaisuutta ja turvallisuutta haastetaan todella usein. Lehdistä voi lukea kuinka CE-merkitty tuote on viranomaisten toimesta vedetty pois markkinoilta tai kuinka kuluttajajärjestön tutkimuksissa on selvinnyt turvallisuuspuutteita. Euroopassa olisi hyvä avoimesti pohtia, palveleeko CE-merkintä nykymuodossaan tarkoitusta kaikilla tuotealueilla. Euroopan ulkopuolelta tuotavien tuotteiden laadussa on suurta vaihtelua, jolloin kuluttajien luottamus CE-merkintään on heikentynyt.

Standardien laatiminen on todella tärkeää työtä. On tärkeää, että jatkossakin standardien tekemiseen osallistuu mahdollisimman laajalti henkilöitä kaiken kokoisista yrityksistä. Standardit ovat vaatimustenmukaisuuden arvioinnin keskiössä ja on tärkeää, että standardissa esitettävät vaatimukset ovat selkeitä ja todennettavissa olevia. Olisi toivottavaa, että Suomessa niin pienet kuin suuretkin organisaatiot osallistuisivat Seskon kautta sähkötekniseen standardointiin. Näin saamme vietyä tietämystä suomalaisesta osaamisesta maailmalle.  

Vaatimustenmukaisuuden arvioinnin tulevaisuuden näkymät ovat moninaiset. Useissa maailman maissa tuntuu protektionismi nostavan päätään ja tästä syystä vaatimuksia maiden kansallisten hyväksyntöjen pakollisuudesta kuulee enemmän. IEC pyrkii karsimaan näitä esteitä omalla vaatimustenmukaisuuden arviointitoiminnallaan. Esimerkiksi IECEE:n CB sertifiointijärjestelmän sertifiointitahojen tulee hyväksyä CB-sertifikaatti ilman lisävaateita, jos haluaa olla mukana toiminnassa. Tekniikan kehitys ja eritoten kyberturvallisuus ja tekoäly ovat asioita mitkä näkyvät miltei päivittäin mediassa. Myös niiden vaatimustenmukaisuuden arviointi on aihe mistä tällä hetkellä käydään todella paljon keskustelua. Tulevaisuus näyttää millaisia ratkaisuja IEC:n vaatimustenmukaisuuden arviointijärjestelmät pystyvät noille alueille tarjoamaan.

Lisää suosikiksi