Mikä on Smart?

Smart on eri yhteyksissä käytetty yleisnimi älykkäille kokonaisuuksille, joita voi olla paljon erilaisia ja eri tulokulmista. Myös standardointiyhteisöt, kuten IEC ja ISO, käyttävät Smart termiä.

SMART puolestaan on akronyymi ja tarkoittaa “Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound” (Suomeksi: Tarkka, Mitattavissa, Saavutettavissa, Relevanteilla tiedoilla tuettu, Aikarajattu). Tämä viisiosainen lyhenne on peräisin liikkeenjohdon asiantuntijoiden luomasta mallista, joka auttaa asettamaan älykkäille tavoitteille selkeät ja saavutettavat kriteerit.

‘Älykäs’ teknologia eli Smart viittaa laskenta- ja tietoliikenneteknologian integroimiseen muihin teknologioihin, joilla ei aikaisemmin ollut tällaisia mahdollisuuksia. Teknologiasta tekee ‘älykkään’ sen kyky kommunikoida ja työskennellä muiden verkossa olevien teknologioiden kanssa, ja tämän kyvyn avulla mahdollistaa automatisoidun tai mukautuvan toiminnon sekä etäkäytön tai toiminnan mistä tahansa.

Smartin idea on, että kun älykkäät teknologiat tulevat verkottuneiksi, ne voivat jakaa tietoa toistensa kanssa tai työskennellä yhdessä. Tällä tavoin älykkäät teknologiat voivat olla energiatehokkaampia, ajallisesti tehokkaampia suorittamissaan tehtävissä tai voimakkaampia koordinoituina tai jaettuina. Älykkäiden teknologioiden kokonaisuutta ja niiden tarjoamaa potentiaalia kutsutaan usein asioiden internetiksi (IoT).

IEC:n voimakas panostus Smart-ratkaisujen kehitykseen

IEC tavoittelee yhdessä ISO:n kanssa markkinajohtajuutta Smart ratkaisuissa. IEC:n Smart-ohjelmaan voi tutustua IEC:n verkkosivuilla: Smart: Transforming standards for a digital world | IEC. Organisaatiot panostavat voimakkaasti Smart-ratkaisujen kehittämiseen testaamalla innovatiivisia liiketoimintamalleja varhaiskäyttäjäjäsenten kanssa ja asettamalla etusijalle sijoitukset digitaaliseen transformaatioon nykytilanteen muuttamiseksi. Digitaalinen Smart-muutosprosessi käynnistyy standardointiprosessissa varmistamalla sen, että standardien käyttö ja kehitys onnistuu saumattomasti henkilö- ja teknologiatasolla. IEC:n Smart-kehityksen visiona on tarjota digitaaliset kyvykkyydet, jotka tukevat jäsenten menestystä. Tavoitteena on toimittaa standardit ja yhdenmukaisuuden arviointitiedot jäsenille, edistäen samalla teollisuuden nopeampaa, turvallisempaa ja parempaa kehitystä.

IB/TF 5 – IEC Board Task Force on SMART Standardization and Conformity Assessment

Smart-ratkaisujen kehityksen edistämiseksi IEC on perustanut työryhmän, nimeltään IB TF SMART (IEC Board Task Force on SMART Standardization and Conformity Assessment). Sen tehtävä on edistää IEC:n, sekä sen prosessien ja tuotosten digitalisointia. Tämän pohjana on IEC:n Smart-standardikonsepti, jonka SG 12 on kehittänyt. Konseptin tavoitteena on soveltaa olemassa olevia palveluarkkitehtuurimenetelmiä standardoinnissa ja yhdenmukaisuusarvioinnissa, jotta IEC voisi muuttua todella digitaaliseksi ja tulevaisuudenkestäväksi organisaatioksi.

Suomea IB TF SMARTin jäsenenä edustaa SESKOn toimitusjohtaja Anna Tanskanen.

”Käytännössä tarkastelemme standardien uusia käyttötarpeita Smart:in evoluution edistyneemmissä kehitysaskeleissa. Kiinnostavaa on paperi- ja PDF-julkaisujen jälkeisissä evoluutiovaiheissa tarkastella erityisesti xml-pohjaisten sekä koneluettavien standardijulkaisujen uusia käyttö- ja palvelumalleja eri markkinatarpeisiin. Xml-pohjaisilla standardijulkaisuilla pystymme tarjoamaan käyttäjille yhä yksilöidympiä standardointijulkaisuja ja uusia nykyaikaisia digipalveluita. Kyseessä ei ainakaan lähitulevaisuudessa ole korvata standardien paperi- ja PDF-julkaisumuotoja, vaan tuoda täydentäviä julkaisumuotoja ja palveluita nykyisten rinnalle. Tarkastelemme parasta aikaa muutaman suomalaisen verkkoyhtiön kanssa esimerkiksi Norjassa käytössä ollutta Smart-pilottikokonaisuutta ja arvioimme palvelualustan hyödyntämismahdollisuutta Suomessa. ”

Työryhmä toimii strategisena elimenä, joka seuraa, ohjaa ja koordinoi IEC:n ja ISO:n yhteistä kehitystä Smart-standardoinnin ja yhdenmukaisuusarvioinnin alalla.

IEC System Committees

IEC:n järjestelmäkomiteat (System Committees) käsittelevät Smart -kokonaisuuksia, kuten älykästä valmistusta, älykästä energiaa ja älykkäitä kaupunkeja ja liikennettä.

SyC SM Smart manufacturing, joka tarjoaa koordinointia ja neuvoja älykkään valmistuksen alalla IEC:ssä, muiden standardointiorganisaatioiden ja konsortioiden kanssa.

SyC Smart cities, joka edistää standardien kehittämistä sähkötekniikan alalla tukemaan kaupunkijärjestelmien integraatiota, yhteensopivuutta ja tehokkuutta.

SyC Smart energy, joka käsittelee standardisointia älykkään energian alalla tavoitteenaan tarjota järjestelmätason standardointia, koordinointia ja ohjausta älyverkon ja älyenergian aloilla, mukaan lukien vuorovaikutus lämmön ja kaasun aloilla.

SyC SET Sustainable Electrified Transportation, jonka tavoitteena on tarjota kattavaa ja sektoreiden välistä järjestelmätason standardointia, yhteistyötä ja ohjausta kestävän sähköistetyn liikenteen (SET) kokonaisteknisten ja infrastruktuurillisten näkökohtien osalta.

Standardointikomiteat mukana

Sadat standardointikomiteat ovat mukana Smart-tarpeiden määrittelyssä myös standarditasolla. SESKO osallistuu erityisesti Smart-ratkaisujen osalta teollisuusautomaation älykkään valmistuksen määrittelyyn, älykkäiden sähköverkkojen ja energiantuotantomenetelmien sekä älykkäiden rakennusten ja kotien standardien laadintaan.

Haluamme kannustaa suomalaisia standardien käyttäjiä osallistumaan Smart-ratkaisujen määrittelyyn liittymällä standardointityöryhmiin.

Lisää suosikiksi

Lisätietoja aiheesta

Anna Tanskanen
Anna Tanskanen
+358 40 152 9648
etunimi.sukunimi@sesko.fi