Kuvan oikeudet omistaa TactoTek Oy

Outi Rusasen tutkimusmatka standardointiin

Standardointi on pitkäkestoinen prosessi, joka vaatii kärsivällisyyttä. Matka NP-versiosta julkaisuun kesti noin 3,5 vuotta.

“Olin luontaisesti sopiva henkilö ottamaan työn vastaan, sillä olen kärsivällinen ja nautin kirjoittamisesta. Standardointityö edellyttää henkilökohtaista sitoutumista ja yrityksen johdon tuki on olennainen. Standardointia oppii tekemällä, ja standardointi yhteisön kokeneet jäsenet ja komitean SK 91 sihteeri Arto Sirviö neuvoivat minua. Tämä standardi kehitettiin teknisessä komiteassa 119: Painettu elektroniikka,” Outi Rusanen kertoo.

Standardin kehittämisen aikana siitä kirjoitetaan useita versioita, kuten uusi työehdotus (NP), luonnosvaihe (CD), lausuntovaihe (CDV) ja lopuksi hyväksyntävaihe (FDIS). Teknisessä komiteassa 119 toimivat maat kommentoivat ja äänestävät eri versioista.

Mielestäni nämä kommentit ovat parantaneet selvästi tätä standardia,” Outi Rusanen jatkaa.

Standardi IEC 62899-202-10

TactoTek on kehittänyt ruiskuvaletun elektroniikan teknologian. Ruiskuvaletulla elektroniikalla voidaan valmistaa älykkäitä pintoja, jotka sisältävät elektroniikan ja mekaniikan yhdessä osassa. Käytössä on kaksifilmi- ja yksifilmiratkaisuja, joista yleisimpiä ovat kaksifilmit. Komponenttien liittämisen jälkeen muovikalvoa voidaan muotoilla (thermoforming). Viimeinen valmistusprosessi on ruiskuvalaminen, valumuovi suojaa painettua elektroniikkaa.  

“Meille oli tärkeätä tietää, miten johtavalla musteella tehtyjen johdinlinjojen resistenssi muuttuu, kun tasainen kalvo muuttaa muotoaan ja johdinlinja venyy. Venytykseen liittyen oli tarve selvittää, kuinka paljon johdinlinjan resistanssi muuttuu venytyksessä ja milloin johdinlinja katkeaa,” Outi Rusanen kuvailee.

Nyt valmiissa standardissa IEC 62899-202-10 määritetään johtavilla musteilla tehdyn ja plastisesti venytetyn mittakuvion vastusmittaus.

SESKO toivottaa hyvää Maailman standardien päivää

SESKO halusi nostaa tämän standardoinnin menestystarinan Maailman standardien päivänä, koska se kuvastaa hyvin asiantuntijan työtä standardin valmiiksi saattamisessa ja miksi standardointiin kannattaa osallistua.

Haluamme painottaa standardointiin osallistuvien työn merkitystä ja kiittää kaikkia standardoinnin komiteoihin ja seurantaryhmiin osallistuvia asiantuntijoita panostuksesta tärkeään työhön. Te asiantuntijat olette juhlan sankareita Maailman standardien päivänä 14.10.2023.

Lisää suosikiksi

Lisätietoja aiheesta

Arto Sirviö
+358 40 525 5040
etunimi.sukunimi@sesko.fi