SESKO ry:n puheenjohtaja Marko Utriainen siirtyy 1.8.2023 STUL:in palvelukseen, eikä voi enää tästä päivämäärästä eteenpäin edustaa SESKOn hallituksessa Teknologiateollisuutta. Hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu varapuheenjohtaja Esa Tiainen (STUL ry, Sähköinfo Oy). Marko Utriaisen varajäsen Mika Uusitalo (Teknologiateollisuus) ottaa vastaavasti paikan hallituksen varsinaisena jäsenenä. Vaalikokous vuoden 2024 hallituksen valitsemiseksi pidetään sääntöjen mukaisesti marraskuun aikana. Hallitus valitsee keskuudestaan uuden varapuheenjohtajan ja työvaliokunnan elokuun kokouksessa.

Puheenjohtajan kynästä

Kerro omin sanoin taustastasi standardointityöhön liittyen ja miten STUL ry toteuttaa standardointia?

Aloitin standardoinnin parissa vuonna 1990, jolloin Suomessa alettiin valmistella siirtymistä kansallisista sähköturvallisuusmääräyksistä IEC-pohjaisiin asennusstandardeihin. Nämä julkaistiin Suomessa vuonna 1994, silloin vielä Sähkötarkastuskeskuksen määräyksinä. Vuonna 1999 siirryttiin standardeihin, joiden ylläpitämisestä vastaa SESKOn komitea SK 64, jonka puheenjohtajana olen toiminut vuodesta 2009 alkaen.

STUL:in tekniset asiantuntijat osallistuvat SESKOssa standardointiin noin 15 komiteassa, jotka ovat olennaisimpia sähköurakoitsijoiden kannalta. Tärkeää työssä on sekä vaikuttaa että saada tietoa tulevista vaatimuksista.

Mikä on tavoitteesi – mitä haluat saavuttaa SESKOn hallituksen puheenjohtajana?

Ajankohtaisimpana asiana tällä hetkellä on kansallisen standardointistrategian valmistelu, jossa SESKOn näkemyksien edistäminen on hyvin tärkeää ja tässä toivon hyvää yhteistyötä muiden standardointijärjestöjen kanssa. Lisäksi tärkeää on pitää huolta standardoinnin houkuttavuudesta, jotta työhön saadaan mukaan uusia asiantuntijoita eläköityvien tilalle. Molemmat asiat toki vievät aikaa tai ovat jopa jatkuvia tavoitteita. Puheenjohtajan tehtävänä on myös tukea toimitusjohtajaa ja SESKOn henkilöstöä SESKOn strategian toteuttamisen edellytyksistä.

Minkä takia yritysten pitäisi olla kiinnostuneita ja osallistua standardointiin?

Eri tyyppisillä yrityksillä on erilaisia syitä. Yrityksillä, joissa on tuotekehitystä, on sekä tärkeää vaikuttaa teknisiin ratkaisuihin että saada tietoa tulevista vaatimuksista ja myös niiden taustoista. Monesti tiedonsaanti pelkästään on merkittävä peruste. Tätä voidaan hyödyntää omassa yritystoiminnassa ja näin voi saada kilpailuetua muihin nähden. Standardointiin osallistumalla voi omaa osaamista kehittää verkostoitumalla saman alan asiantuntijoiden kanssa sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Kesäkuussa 2023 kuulimme, että Suomi saa kansallisen standardointistrategian – miten tämä mielestäsi tulee vaikuttamaan SESKOon ja sähköalan standardointiin?

Kuten aiemmin totesin, tämän strategian valmisteluun panostaminen on tärkeä lähiajan tavoite. SESKOn ja sähköalan aseman turvaaminen ja vahvistaminen alan standardien valmistelijana on tärkeää. On syytä tuoda esille sähköala ratkaisujen tarjoajana tämän hetken tärkeimmän kysymyksen, ilmastokriisin ratkaisun mahdollistajana.

Mitä ajattelet SESKOn vuoteen 2030 tähtäävästä strategiasta?

Ilmastotavoitteet vaikuttavat monella SESKOn standardoinnin osa-alueella ja näihin haasteisiin voidaan standardeilla vaikuttaa. Uusia asioita, kuten tekoäly, ilmaantuu nopeastikin, ja näihin on tarve reagoida myös nopeasti. Standardoinnin jatkuvuus on turvattava ja tämä tarkoittaa esimerkiksi taloudellisesi riittävän vahvaa organisaatiota ja kykyä kilpailla osaavista tekijöistä sekä standardointikomiteoihin että SESKOn toimistoon.

Lisää suosikiksi