Pohjoismaista standardin hyväskymistä puolsivat Norja, Ruotsi ja Suomi, sekä myös naapurimme Viro. Merkille pantavaa on se, että ehdotusta kannattivat lähes kaikki valaisinteollisuuden kannalta keskeiset maat, mikä todennäköisesti tietää hyvää standardin soveltamisen näkökulmasta. Standardi luo pohjan kokonaan uudelle tuotesegmentille.

Adaptiivista ohjausta hätäpoistumiseen

Uudessa standardiehdotuksessa prEN 1838 mainitaan adaptiivinen poistumisvalaistusjärjestelmä (AEELS), josta vielä ei ole ollut standardia, vaikka joitain tuotteita onkin alkanut jo tulla markkinoille.  Evakuointitilanteessa turvallisin ja nopein poistumisreitti ei välttämättä ole sopivin, koska joku poistumisreitti tai useampia voi muuttua vaaralliseksi tai olla esteen vuoksi suljettu. Järjestelmä voi manuaalisesti tai automaattisesti muuttaa poistumisreitin suuntaa, parantaa hätäopasteiden näkyvyyttä sekä valinnaisesti säätää valaistusvoimakkuutta poistumisreiteillä

Adaptiivinen turvavalaistusjärjestelmä voi toimia kahdella tavalla: opastus asetetaan vain evakuoinnin alussa tai vaihtoehtoisesti järjestelmä olosuhteiden niin vaatiessa muuttaa opasteiden näyttämiä tietoja evakuoinnin aikana. Ensimmäisessä tapauksessa evakuoinnin alkaessa järjestelmä tunnistaa poistumisteiden käytettävyyteen liittyvät tekijät, kuten paloalue, sortuma, esteet jne. ja sen mukaan ohjaa poistumisen turvallisille poistumisreiteille. Jälkimmäisessä tapauksessa järjestelmä voi muuttaa opastusta tilanteiden muuttuessa, kuten tulipalon levitessä tai jonkun poistumisreitin ruuhkautuessa.

Tekninen spesifikaatio antaa paljon vapauksia siihen, miten adaptiivinen järjestelmä ilmoittaa käytöstä poistetuista poistumisteistä ja suositeltavista opoistumisreiteistä. Hätäpoistumistien sulkemisesta ilmoittavien graafisten symbolien ulkonäölle ja toiminnalle annetaan useita eri vaihtoehtoja, muuta niiden näkyvyys ja ymmärrettävyys on testattava standardin ISO 9186-1 mukaisesti. Standardiin sisältyy myös videotiedosto, joka esittelee eri toteutusvaihtoehtoja.

Järjestelmän yksi ohjattava ominaisuus on poistumistievalaistuksen muutos. Se voi tarkoittaa valaistusvoimakkuuden tehostamista poistumisreitillä ja/tai valonlähteen värilämpötilan muuttamista. Poistumisreittien tehostettua valaistusta voidaan harkita sellaisten kriteerien perusteella, kuten käyttäjien määrä, esteiden esiintyminen, poistumisreitin monimutkaisuus, evakuoinnin nopeuttamisen tarve jne. Poistumisreitin tehostetulla valaistuksella ymmärretään yleensä enintään 10 lx valaistusvoimakkuuksia. Valaistuksen muutosta tulee käyttää ensisijaisesti poistumisreittien riskikohdissa (suunnanmuutos, portaat, tason muutos jne.).

Järjestelmän reagointi syötteisiin ja käyttömahdollisuudet

AEELS reagoi syötteisiin, jotka on saatu toisesta rakennuksen teknisestä järjestelmästä, kuten palohälytysjärjestelmästä, kulunvalvontajärjestelmästä, kiinteistöautomaatiojärjestelmästä tai keskusvalvomosta. CEN/TS 17951 antaa ohjeita järjestelmän suunnittelusta, käyttöönotosta, käytöstä ja ylläpidosta. Suunnittelun tulee perustua riskinarviointiin, mukaan lukien kaikki erilaiset syyt, jotka voivat muuttaa poistumisreitin suuntia tai jotka voivat tehdä tarpeelliseksi lisätä poistumistien turvamerkkien näkyvyyttä. Järjestelmää voidaan käyttää hätäevakuoinnin lisäksi myös muihin tarpeisiin, joissa iso määrä henkilöitä poistuu samaan aikaan tilasta. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi tiloissa järjestettävät isot yleisötapahtumat.  

Velvoittavuus ja adaptiivisten järjestelmien markkinanäkymät

Standardi ratifioidaan tammikuun alussa, se on viimeistelty julkaisukuntoon 8.3.2024 ja standardin on oltava julkaistuna viimeistään 8.9.2024. Koska CEN/TS 17951 on tekninen spesifikaatio, se ei ole velvoittava. Toki lainsäätäjä voi tehdä ratkaisuja, joilla tilanne velvoittavuuden osalta muuttuu. Toimiva adaptiivinen järjestelmä helpottaa evakuointia erityisesti tiloissa, joissa tilan käyttäjät ovat vierailijoita eivätkä tunne rakennusta. Se lisää turvallisuutta nimenomaan kohteissa, joissa on evakuointiin liittyviä haasteita. Adaptiivisten järjestelmien tärkeimmät käyttökohteet ovat tilat, joissa on paljon henkilöitä mutta vähän poistumisteitä, tai tilassa olevat henkilöt eivät ole opastettuja poistumisteiden käyttöön. Tällaisia ovat esimerkiksi korkeat tornitalot, ja laajat kauppakeskukset. Valaisinvalmistajien näkökulmasta CEN/TS 17951 avaa markkinoita kokonaan uudenlaisille turvavalaisimille.

Lisää suosikiksi

Lisätietoja aiheesta

Markku Varsila
Markku Varsila
+358 44 992 5000
etunimi.sukunimi@sesko.fi