Edullinen teknologia auttaa tuomaan perusmukavuuksia pakolaisleireille

IKEA tekee yhteistyötä UNHCR:n kanssa aurinkopaneelikattoisten suojien toimittamiseksi.

Yksi luonnonkatastrofien kammottavista seurauksista on, että ihmiset saattavat menettää kotinsa ja käytännössä kaiken omistamansa yhdessä hetkessä. Tämän seurauksena monien on pakko asua hätäsuojissa tai liittyä sota-alueilta tai nälänhätää paenneiden ihmisten joukkoon ja asettua asumaan pakolaisleireille. YK:n pakolaisasiain valtuutetun toimiston (UNHCR) mukaan maailmassa on noin 2.6 miljoonaa pakolaista, jotka ovat eläneet leireillä yli viisi vuotta. Heidän ahdinkoaan vähättelemättä, edullinen teknologia auttaa heitä jonkin tasoisien mukavuuksien ja lohdun saavuttamisessa. 

Täältä tulee aurinko

Aurinkoenergia on tässä yhdistävä tekijä. Solar Pico Systems (pikoaurinkojärjestelmät, SPS) ovat halvempia kuin perinteiset aurinkosähköjärjestelmät, koska ne käyttävät huomattavasti pienempiä, kompakteja ja kevyitä aurinkopaneeleita tuottamaan pieniä määriä sähköä matalaenergialaitteita, kuten lamppuja tai matkapuhelimia, varten. SPS:t voi kytkeä ja käyttää, ja ne yleensä maksavat alle 200 dollaria. SPS:n kehittäminen kulkee käsi kädessä hohtodioditeknologian (LED) käytön kasvun kanssa: ledit voivat tuottaa kirkasta sähkövaloa hyvin pienellä sähkövirralla ja ne ovat huomattavasti tehokkaampia kuin perinteiset hehkulamput. Uudelleen ladattavat akut ovat myös osa tätä yhdistelmää. Litiumioniakut ovat ehkä vielä hieman kalliita, mutta niiden korkea energiatiheys sallii useampia lataus/purkusyklejä. Ne ovat myös pieniä ja suhteellisesti erittäin energiatehokkaita.

Saatavilla on kahdenlaista SPS:ää: piko-aurinkolyhtyjä, jotka valaisevat, mutta voivat myös tuottaa energiaa matkapuhelimen lataamiseen tai radion käyttämiseen sekä piko-kotiaurinkosähköjärjestelmiä (Pico PV Home Systems), jotka voivat tuottaa virtaa useille lampuille, matkapuhelimille ja radioille. Kotijärjestelmien etu on, että ne voidaan mitoittaa tarpeen mukaan ja pystyvät täten vastaamaan kasvavan sähköntarpeen vaatimuksiin.

Ikea koottavat

SPS-teknologia parantaa jo nyt pakolaisten elämänlaatua korvaamalla vaaralliset, kalliit ja myrkylliset öljylamput leireissä maailmanlaajuisesti. Esimerkkejä riittää, alkaen työstä, jota tekee Global Bright Light Foundation, voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii tuomaan turvallista, terveellistä ja edullista aurinkosähköä ihmisille, jotka elävät ilman sähköä. Säätiö auttoi Kivu-järven läheisyydessä olevan Kiziba-leirin pakolaisia Ruandassa saamaan valoa toimittamalla heille aurinkolyhtyjä. Tämän seurauksena leirin naiset ja lapset tunsivat olonsa turvallisemmaksi, varsinkin käyttäessään leirin ulkokäymälöitä yöllä.

IKEA on myös yhdistänyt voimansa UNHCR:n kanssa voittoa tavoittelemattoman säätiönsä välityksellä ja toimittaa kokoon taittuvia itsekoottavia pakolaissuojia, joissa on aurinkopaneelikatto. Suoja mahtuu kahteen laatikkoon ja neljä ihmistä pystyy kokoamaan sen neljässä tunnissa seuraten ruotsalaisyrityksen tuttuja kuviin perustuvia ohjeita. Aurinkokatto tuottaa neljän tunnin verran sähkövaloa tai matkapuhelimen latausta USB-liitännän kautta. Suoja, joka on tehty eristetyistä polypropeenipaneeleista, maksaa 1250 dollaria. Vaikka se onkin kalliimpi kuin teltta, suoja tarjoaa turvallisen ja säänkestävän asumuksen, joka kestää vähintään kolme vuotta. Médecins Sans Frontières käytti suojia klinikoinaan Nepalin vuonna 2015 tapahtuneen kohtalokkaan maanjäristyksen jälkeen. Suojia käytetään myös Irakissa ja Djiboutissa Jemenistä pakenevien pakolaisten asumuksina.

Suuri (aurinko-) puisto

Suunnitelmat aurinkosähkön laajemmasta käytöstä ovat jo täydessä vauhdissa. UNHCR yhdessä Jordanian hallituksen kanssa on päättänyt kehittää sähköverkon ja aurinkovoimalan Jordanian autiomaassa sijaitsevaa Asraqin pakolaisleiriä varten. Leirissä asuu 50 000 Syyrian pakolaista ja, vaikka aurinkolyhdyt ovat jo käytössä, suurin osa sähköstä tuotetaan edelleen dieselgeneraattoreilla.

Tämä päätös tehtiin osittain, koska se sopii Jordanian hallituksen tavoitteeseen lisätä uudistuvan energian määrää maan kokonaisenergiantuotannossa. Mutta UNHCR:n mukaan se myös laskee sähkön hintaa leirissä sekä lisää uudistuvan energian saatavuutta ollen samalla puhtaampaa myös ympäristölle. Voimala tulee kattamaan leirin sähköntarpeen täysin ja ylijäämä myydään ympäröiville yhteisöille.

Asraq on ensimmäinen pakolaisleiri, joka saa sähkönsä aurinkovoimalasta, mutta UNHCR näkee sen esimerkkinä muille leireille tulevaisuudessa.

Välttämätön ja uusiutuva

IEC on julkaissut suuren määrän kansainvälisiä standardeja uusiutuvan energian alalla ja on keskittänyt huomattavan ammattitaitonsa aurinkoenergiaan. Osa tästä työstä osuu IEC:n teknisen komitean TC 82: Solar photovoltaic energy systems (aurinkosähköjärjestelmät) vastuualueelle, johon kuuluu myös SPS. Suuremmat kokonaisuudet ovat IEC TC 117: Solar thermal electric plants (aurinkolämpövoimalat) vastuualuetta. Tämä tekninen komitea valmistelee kansainvälisiä standardeja aurinkolämpövoimaloiden (STE) järjestelmille, jotka muuntavat aurinkolämpöenergian sähköenergiaksi, sekä kaikille STE-energiajärjestelmän osille (joihin sisältyvät myös kaikki alajärjestelmät ja komponentit). Komitea, joka on mukana valaistuksen alalta, on IEC TC 34: Lamps and related equipment for general, professional and emergency lighting (yleis-, ammatti- ja hätävalaistuksessa käytettävät lamput ja niihin liittyvät laitteet). Akkujen osalta IEC TC 21: Secondary cells and batteries (akut) työskentelee uusiutuvaan energiaan liittyvien standardien parissa, muun muassa IEC 61427-sarja.  

Laadunvalvonta varmistetaan IEC:n elintärkeällä työllä vaatimustenmukaisuuden arvioinnin (CA) alalla. IEC:n vaatimustenmukaisuuden arviointijärjestelmän tarjoamat maailmanlaajuiset testaus- ja sertifiointijärjestelmät sähkötekniikan laitteille ja komponenteille (IECEE) takaavat, että laitteistot, kuten SPS ja aurinkovoimalat, täyttävät IEC:n kansainvälisten standardien niille määrittelemät laatu-, suorituskyky- ja tehokkuusvaatimukset. IECQ, IEC:n laadunvalvontajärjestelmä elektroniikan komponenteille, on ottanut käyttöön IECQ-prosessin LED-valaistukselle, jota voidaan käyttää LED-pakkauksien, virtalähteiden, lamppujen, valaisimien ja niihin liittyvien LED-liitäntälaitteiden/ajureiden elektroniikan komponenttien, moduulien ja kokoonpanojen valmistajien ja toimittajien sertifioinnissa. 

Lisää suosikiksi