Sisävalaistusstandardin EN 12464-1 mukaisesti on ulkovalaistusstandardiin lisätty myös valaistusvoimakkuuden korkeampi eli muutettu arvo, jolla huomioidaan valontarpeeseen vaikuttavia tekijöitä ja varaudutaan mahdollisiin tuleviin tarpeisiin. Luonnoksessa on myös kokonaan uusi luku ”ekologia”, jossa kehotetaan kiinnittämään huomiota valaistuksen erilaisiin vaikutuksiin kasvi- ja eläinkunnassa.

Itse valaistusvaatimustaulukoihin on suunnitteilla uusia osioita, kuten esimerkiksi liikenne ja asuinalueet rakennusten ulkopuolella, liikerakennusten piha-alueet, varastoalueet ja jakelukeskukset sekä koulujen, päiväkotien, hoitokotien ja psykiatristen sairaalojen piha-alueet. Ajankohtainen lisäysehdotus on ajoneuvojen latauspisteiden valaistusvaatimukset. Iso muutos on odotettavissa myös valon värintoisto-ominaisuuksien vaatimuksiin, joita kaavaillaan nostettavan merkittävästi.

Standardiehdotus on tulossa lausuntokierrokselle tämän vuoden lopulla ja sen lopullinen äänestys on arviolta kesällä 2024. Jos työskentelet valaistussuunnittelijana tai yleensä valaistusalalla ulkovalaistuksen parissa, niin standardi liittyy juuri sinun työhösi. Nyt on oikea aika liittyä mukaan standardia työstävään komiteaan SK CEN 169 ja päästä tutustumaan standardiluonnokseen sekä vaikuttamaan sen sisältöön. Tulevaisuutta tehdään nyt!

Lisää suosikiksi

Lisätietoja aiheesta

Markku Varsila
Markku Varsila
+358 44 992 5000
etunimi.sukunimi@sesko.fi