– Tärkeä syy perustamiseen oli myös pari vuotta aiemmin perustettu Suomen Sähkötukkuliikkeiden liitto. Sähköurakoitsijat halusivat oman järjestön neuvottelemaan tukkureiden järjestön kanssa alalla noudatettavista kaupallisista ja muista ehdoista.  Tällainen sopiminen, joka nykylainsäädännön mukaan on ankarasti kiellettyä, oli tuolloin vielä valtiovallan suojeluksessa ja kannattamaa, sanoo STUL ry: n hallituksen puheenjohtaja ja Pohjois-Suomen Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Juha Lounatvuori.


70-luvulla tapahtui kaksi liiton toiminnan laajenemiseen ratkaisevasti vaikuttanutta muutosta. Ensinnäkin sähköasennusoikeuksista tuli valtakunnallisia ja niitä myönnettiin kaikille pätevyyden omaaville aiemman alueellisen ja tarveharkintaisen lupakäytännön sijaan.
Sähköasennusliikkeiden lukumäärä ja samalla myös STUL:n jäsenmäärä lähtivät voimakkaaseen kasvuun. Samalla lisääntyi alan tiedon tarve; niin maksuttoman neuvonnan kuin maksullisten tietopalveluiden. Kirjojen, koulutuksen, ammattilehtien myynti kasvoi, ST-kortisto perustettiin ja ensimmäiset alueosastot perustettiin paikallista edunvalvontaa ja ammatillista yhteistoimintaa varten.

Menneiden vuosien tuloksena STUL:lla on tänä päivänä laaja jäsenkunta – yli 3 000 yritystä, vakiintunut asema sähköistysalan vaikuttajana sekä laaja palvelu- ja tuotetarjonta niin jäsenistölle kuin koko alalle. 

Liiton 80-vuotisen olemassaolon virstanpylväät on sidottu juhlakirjaksi, jonka kokosi toimittaja, kirjailija Lauri Dammert. Juhlakirja on luettavissa STUL:n nettisivuilla


Lisätietoja:

  • STUL ry:n hallituksen puheenjohtaja Juha Lounatvuori, puhelin 0400 666 316, sähköposti juha.lounatvuori@pssahko.fi
  • STUL ry:n toimitusjohtaja Olli-Heikki Kyllönen, puhelin 09 547 610, sähköposti olli-heikki.kyllonen@stul.fi
  • www.stul.fi, www.sahkoinfo.fi , www.seti.fi , www.sahkoala.fi , www.sahkotreffit.fi
  • Toimittaja, kirjailija Lauri Dammert, puhelin 044 017 1151, sähköposti lauri.dammert@umpihankimedia.fi
Lisää suosikiksi