Miksi on tärkeää, että tekniset komiteat ottavat huomioon sukupuolen standardeja valmistellessaan?

Standardien on oltava sovellettavissa kaikkiin sukupuoliin käyttäjän turvallisuuden tehokkaaksi edistämiseksi. Sukupuolisensitiiviset standardit ottavat huomioon, kuinka sukupuoli vaikuttaa teknisiin vaatimuksiin ja standardien soveltamiseen. Huomioitavat asiat voivat liittyä fyysisiin ja fysiologisiin eroihin, kuten otteen voimaan, fyysisiin mittoihin, ihon paksuuteen ja kehon rasvaprosenttiin. Sukupuoliroolit sekä sosiaaliset ja kulttuuriset ulottuvuudet voivat myös vaikuttaa standardien kehittämiseen riippuen siitä, miten niitä sovelletaan.

Edistää SDG 5:n tavoitteita

IEC ja ISO ovat sitoutuneet edistämään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita standardien avulla. Sukupuolisensitiivisten standardien kehittäminen voi merkittävästi edistää SDG 5:n saavuttamista, varmistaen sukupuolten tasa-arvon ja naisten sekä tyttöjen voimaantumisen.

Konkreettisia esimerkkejä siitä, miten standardit vaikuttavat sukupuoleen sähkötekniikassa.

Hyvin konkreettisina esimerkkeinä toimivat standardit IEC TS 62996 ja TS 62997, jotka käsittelevät teollisia sähkölämmitys- ja sähkömagneettisia laitteita. Näissä standardeissa tutkitaan, miten magneettikentät ja kehon virrat vaikuttavat ihmiskehoon, ottaen huomioon sukupuolieroja.

IEC TC 78 (ja CLC TC 78) on aktiivisesti mukana suojavaatetusstandardien valmistelussa, ja näissä standardeissa on jo tiedostettu, että vaatteiden sopivuus käyttäjälleen vaikuttaa olennaisesti niiden suojaavuusominaisuuksiin. Esimerkkeinä näistä standardeista voidaan mainita IEC 60903 (eristävät hanskat) ja IEC 63247-1 (eristävät kengät). IEC TR 63491:ssä, joka on vielä julkaisematta, annetaan yleisiä ohjeita valinnasta, mukaan lukien suositukset sopivan kokoisten vaatteiden valintaan.

6000-sarjan standardit liittyvät suojaustekniikoihin, ja vaikka tarkkoja viittauksia on vaikea nimetä, yleisesti tiedetään, että nämä suojausstandardit on lähes poikkeuksetta suunniteltu ottaen huomioon miesten kehonkoostumus ja resistanssi. Tämän vuoksi näitä arvoja päivitetään jatkuvasti tarpeen mukaan.

Lisää suosikiksi

Lisätietoja aiheesta

Ari Honkala
+358 45 1880 625
etunimi.sukunimi@sesko.fi