Kuva: JAMK, KOESTUS -hanke

Korkeakouluja pyydettiin ilmoittamaan ajankohtaisista tutkimushankkeista ja lopputöistä, jotka käsittelevät sähköistyvää yhteiskuntaa, puhdasta energiaa, kyberturvallisuutta ja tekoälyyn perustuvaa automaatiota ja joissa hyödynnettiin sähköteknisiä standardeja osallistumisehtojen mukaisella tavalla. SESKOn hallitus myönsi kolmelle tutkimushankkeelle kahdentuhannen euron (2000 €) palkinnon.

Kaikki palkitut hankkeet liittyvät useampaan kuin yhteen kilpailun neljästä teemasta, niissä on hyödynnetty vähintään kolmea eri standardia/standardisarjaa ja hankkeet täyttävät useamman kuin yhden lisäkriteerin ehdot. Seuraavassa lyhyet yhteenvedot palkituista hankkeista.

KOESTUS – Sähköverkon suojausten TKI-ympäristö

Hankkeessa perustettiin sähköverkkojen suojauksen TKI-ympäristö, jossa pystytään sähkönjakelujärjestelmää simuloivalla verkkomallilla tutkimaan sähköverkon ilmiöitä ja turvallisuutta (SFS 6001) sekä koestamaan sähköverkkojen suojauksissa käytettäviä suojalaitteita ja uusia suojausfunktioita, kehittämään näihin liittyviä data-analytiikkaratkaisuja sekä vastamaan aihealueeseen liittyvään osaamisvajeeseen. Hanke on valmistunut syksyllä 2023 ja sen tuloksina Keski-Suomen alueen yritysten ja muiden toimijoiden käytettävissä on sähköverkon suojalaitteiden TKI-ympäristö sisältäen laitteistoja ja laaja-alaista osaamista, uusinta tietoa liittyen suojalaitteiden keräämän datan hyödyntämiseen häiriötilanteiden tunnistamisessa ja selvittämisessä, sähköverkkojen suojaukseen ja suojausten koestamiseen ja laitteiden tuottaman datan hyödyntämiseen liittyviä tietopaketteja sekä asiantuntijaverkosto.

https://www.jamk.fi/fi/tutkimus-ja-kehitys/tki-projektit/koestus-sahkoverkon-suojausten-tki-ymparisto

Tutkimushanke on ajankohtainen ja palvelee tulevia TKI-hankkeita, sähköverkkoyhtiöitä ja suomalaista teollisuutta. Sähköverkon toimintavarmuus on yksi huoltovarmuuden avainkysymyksistä ja uusiutuvan energian tuotannon kasvaessa voimakkaasti, myös erittäin tärkeä vihreän siirtymän edistämisessä.


Tutkimushanke ElMicro

ElMicro on kolmen korkeakoulun yhteistyöhanke. Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) lisäksi hakkeeseen osallistui Tallinnan teknillinen ammattikorkeakoulu (TTK) ja Brnon teknillinen yliopisto (BUT). Hankkeen tarkoituksena on jakaa tietoa eri korkeakoulujen välillä ja luoda yhteinen n. 30 opintopisteen mikrotutkinto (jatko- /täydennys- /tai erikoistumistutkinto), joka jakautuu kolmeen aihealueeseen 1. Moderni sähkösuunnittelu, 2. Uusiutuvan energian älykäs hyödyntäminen kiinteistöissä ja 3. Energiatehokas ja taloudellinen valaistus. Hankkeen yhtenä osa-alueena on selvittää, kuinka IEC lähtöisiä standardeja tulkitaan ja hyödynnetään hankeosapuolten maiden säädöksissä. Hanke on käynnissä ja valmistuu syksyllä 2025.

https://www.tuni.fi/fi/tutkimus/micro-degree-modern-harmonized-electrical-engineering-elmicro

Hanke on sähköalan kannalta yhteiskunnallisesti tärkeä. Täydentävä koulutus tuo uusia ja kaivattuja osaajia sähköalan kasvaviin tarpeisiin ja samalla se edistää kansainvälistä vuorovaikutusta ja parantaa edellytyksiä työvoiman liikkuvuudelle. Hankkeeseen sisältyy mahdollisuus tarkastella standardeja kriittisesti erityisesti kansainvälisten tulkintaerojen ja eri maiden kansallisen lainsäädännön näkökulmasta. Hanke edistää sähköturvallisuuden kehittymistä hankeosapuolten maissa nostamalla eri maiden kansallisia hyviä ja huonoja käytänteitä esiin.


Tutkimushanke FarmEnergy – maatilojen energiayhteisö

Tutkimushanke käsittelee alkutuotantotilojen muodostamia energiayhteisöjä ja älykkäitä ratkaisuja sähköenergian jakamiseen yhteisöjen sisällä. Hankkeessa käsitellään aiheita: energiayhteisöt, älykäs hyödynjako, hajautettu tuotanto, uusiutuva energia. Maatilojen energiayhteisö -hankkeessa luodaan edellytyksiä sekä simuloidaan maaseudun energiayhteisön toimintaa. Hankkeen tuloksen syntyy mitoitusohjelmat aurinkovoimaloiden ja energiavarastojen mitoittamiselle energiayhteisössä sekä lohkoketjutekniikkaan perustuva kaupankäyntiohjelma. Tavoitteena on suunnitella toimintakonsepti siten, että se on houkutteleva myös sähkönsiirto-operaattoreille. FarmEnergy-hanke tuo julki maatilojen energiayhteisöjen edut kaikille osapuolille. Nämä edut sekä koko toimintakonsepti osoitetaan mittausdatalla sekä laskennallisesti kannattaviksi niin, että myös lainsäätäjä vakuutetaan kiinteistörajat ylittävien energiayhteisöjen hyödyistä. Hankkeen rahoittaja on Hämeen ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 – 2020 (Elpyminen 2021 – 2022) ja sen tulosten ennakoitu julkaisupäivä on joulukuussa 2024.

https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/farmenergy-maatilojen-energiayhteiso/

Hanke on erittäin ajankohtainen ja tärkeä, mutta myös haasteellinen. Sen avulla pyritään kehittämään sekä energiaomavaraisuutta että välillisesti myös elintarviketuotannon omavaraisuutta. Hanke keskittyy selvittämään lainsäädännön, tekniikan ja standardien rajapinnoilla olevia kysymyksiä, jotka ovat energiatehokkuuden ja puhtaan energian hyödynnettävyyden kannalta tärkeitä.


CEN & CENELEC Standards+ innovation Awards

Palkituille tutkimushankkeille tarjotaan lisäksi mahdollisuus ilmoittautua mukaan kansainväliseen ”CENELEC Standards+ innovation Awards” kilpailuun vuonna 2024.

Lue myös:
Vuoden 2023 TKI-tunnustuspalkinto-ohjelma oppilaitoksille – Sesko ry
CEN & CENELEC Standards + Innovation Awards – Sesko ry

Lisää suosikiksi

Lisätietoja aiheesta

Markku Varsila
Markku Varsila
+358 44 992 5000
etunimi.sukunimi@sesko.fi