Kuva: IEC e-tech 01-2017

Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät kesäkuussa sopimukseen yhteisestä latauslaitteesta. Vuoden 2024 loppuun mennessä USB-C-latureista tulee yleisimpien elektroniikkalaitteiden vakiolaturi EU:ssa. Tämän päätöksen myötä jatkossa älypuhelimen voi halutessaan ostaa myös ilman laturia.

USB-C liitäntää ei käytetä vain älypuhelimien lataukseen, vaan laajaan valikoimaan tuotteita. Tabletit, digikamerat, kuulokkeet, ja kannettavat navigointilaitteet tulevat myös käyttämään USB-C latausliitäntää. USB-C mahdollistaa aikaisempia USB-liitäntöjä suuremmat tehot, ja se on helppokäyttöinen koska pistokkeen voi työntää liittimeen kummin päin tahansa.

EU komissio on arvioinut, että yhteinen latausratkaisu myötävaikuttaa 250 miljoonan euron mahdollisiin säästöihin vuodessa kuluttajille, ja mobiililatauslaitteisiin liittyvän elektroniikkajätteen on arvioitu vähenevän 11 000 tonnia vuodessa.

Elektroniikkajäte huolena

Vakiolaturin käyttö kuulostaa itsestään selvältä asialta, aivan kuin auton akkujen laturit, mutta taustalla on useita välivaiheita ja useiden organisaatioiden yhteistyötä. Kuinka siis USB-C standardiin päädyttiin?

2000-luvulla alettiin olla huolissaan siitä, että matkapuhelinlatureiden samanaikainen yleistyminen synnytti tarpeetonta elektroniikkajätettä. Tuolloin jokainen matkapuhelinvalmistaja kehitti omat laturinsa ja pistokkeensa. Kun kuluttaja osti uuden puhelimen, uusi laturi toimitettiin automaattisesti. Tämän seurauksena kuluttajien laatikot olivat täynnä täysin toimivia latureita, joita ei voitu käyttää uudelleen.

Vastatakseen näihin huolenaiheisiin 14 johtavaa matkapuhelinvalmistajaa allekirjoittivat kesäkuussa 2009 sopimuksen Euroopan Unionissa myytävien dataa tukevien matkapuhelinten laturien yhdenmukaistamisesta. Tämä sopimus sisälsi USB:n käytön latauksessa ja mikro-USB liittimen puhelimessa.

USB-IF ja IEC yhteistyössä

USB-liitäntäteknologia tehon ja datan siirtoon on alkujaan kehitetty USB Implementers Forum, Inc (USB-IF) organisaatiossa, joka on teollisuusyritysten yhteistyöelin.

Kun nähtiin tarve päästä eroon laitekohtaisista latureista, USB-IF myönsi IEC:lle oikeudet USB spesifikaatioihin, ja vuonna 2011 valmistui ensimmäinen yleinen älypuhelimien lataamisen mahdollistava standardi IEC 62684 (Interoperability specifications of common external power supply (EPS) for use with data-enabled mobile telephones), joka julkaistiin saman tien myös Eurooppalaisena standardina SFS-EN 62684. Tässä vaiheessa maksimiteho oli 7,5 W, ja latausliittimenä oli edellä mainittu mikro-USB.

Suuremmat laitteet = korkeammat turvallisuusvaatimukset

USB-liitännän menestys aloitti uusien USB-tekniikkaan perustuvien spesifikaatioiden kehittämisen, jotka sisältävät yhteentoimivuusvaatimukset tehokkaammille laitteille. Siirrettävän tehon lisääminen toi mukanaan uusia vaatimuksia tekniikalle, koska tehokkaammilla laitteilla, kuten kannettavilla tietokoneilla, on tiukemmat vaatimukset turvallisuudelle ja energiatehokkuudelle.

Yhteinen latausratkaisu entistä useammille ja tehokkaammille laitteille

Uusimmat USB-spesifikaatiot SFS-EN IEC 62680-1-3:2021 (USB Type C®) ja SFS-EN IEC 62680-1-2:2021 (USB Power Delivery) sekä latauksen yhteentoimivuusstandardi  SFS-EN IEC 63002:2021 mahdollistavat entistä suuremmat tehot ja yhteisen USB-latausteknologian käytön yhä useammilla laitetyypeillä. Uudet standardit mahdollistavat tehonsiirron 100 W asti. Lisäksi niiden mukaiset laitteet toimivat yhteen laitetyyppien välillä, esimerkiksi tabletin laturilla voi ladata digikameraa. Uusi SFS-EN IEC 63002 on myös taaksepäin yhteensopiva vanhan SFS-EN IEC 62684:n kanssa.

EU komissio on tunnistanut myös tarpeen varmistaa, että langattoman latauksen innovaatiot jatkuvat yhteisestä laturiratkaisusta huolimatta. IEC:llä ja CENELECillä on keskeinen rooli tässä tulevassa kehityksessä.

USB-standardien valmistelusta vastaa IEC:n tekninen komitea TC 100.

Suomessa osallistuminen IEC-standardointiin tapahtuu SESKOn kautta.

Lisää suosikiksi

Lisätietoja aiheesta

Ari Honkala
+358 45 1880 625
etunimi.sukunimi@sesko.fi