Kuvassa SK 78 komitea, jonka jäseninä toimivat sähköalan asiantuntijat ovat ottaneet tehtäväkseen päivittää standardin vastaamaan nykyisiä tarpeita. Kuvassa vasemmalla työryhmän puheenjohtaja Vesa Linja-aho ja sihteeri Terhi Säynätjoki.

SFS 6002 -standardia sovelletaan kaikkeen Suomessa tehtävään työhön, jossa on sähköisiä vaaratekijöitä. Sen esikuvastandardista EN 50110-1 julkaistiin kesäkuussa päivitetty versio, jonka pohjalta kansallisen SFS 6002 -standardin uudistustyö nyt käynnistyi.

Viimeksi SFS 6002 -standardi on uudistettu vuonna 2015. Vuonna 2018 standardista julkaistiin 4. painos, joka ei sisältänyt varsinaisia muutoksia – ainoastaan termistö päivitettiin 1.1.2017 voimaan astuneen uudistetun sähköturvallisuuslain mukaiseksi.

SFS 6002 -standardia sovelletaan kaikkeen sähkötyöhön Suomessa. Standardia noudattamalla sähköturvallisuuslaissa määriteltyjen työturvallisuusvaatimusten katsotaan toteutuvan. Syyskuussa 2023 käynnistynyt uudistustyö perustuu kansainväliseen EN 50110-1 -standardiin, josta julkaistiin kesäkuussa päivitetty painos. Suomalainen SFS 6002 -standardi sisältää useita kansallisia lisäyksiä ja liitteitä, muun muassa sähköautoihin ja jännitetyön tekemiseen liittyen.

Standardin uudistamisesta on pidetty ensimmäinen kokous, jossa nousi esille myös uusien jäsenten toivottaminen tervetulleeksi komiteaan.

”Standardointikomiteassa on hyvin edustettuna erilaiset sähkötöiden osa-alueet aina kantaverkosta akku- ja sähköautotöihin ja sähkötyöturvallisuuskouluttajiin, mutta uudet kasvot ovat erittäin tervetulleita”, kommentoi komitean puheenjohtaja Vesa Linja-aho. ”Standardi koskee kaikkea sähkötyötä ja mitä enemmän mukana on asiantuntijoita, sen edustavampi lopputuloksesta saadaan.”

“Uuden tiedon ja monipuolisen osaamisen tuominen komiteaan on ensiarvoisen tärkeää. Haluamme varmistaa, että standardi on ajan tasalla ja turvallinen kaikille sähköalan ammattilaisille Suomessa”, sihteeri Terhi Säynätjoki kommentoi.

Komitea SK 78 kokoontui ensimmäistä kertaa uudistuksen merkeissä 15. syyskuuta 2023. ”Kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon: sähköautoja on merkittävästi enemmän ja niiden käsittelystä on saatu kokemusta. Erilaiset tasasähköjärjestelmät ovat yleistyneet muuallakin, kuten akkuenergiavarastoissa sekä aurinkosähköjärjestelmissä, ainakin nämä otetaan huomioon tulevassa standardissa”, Vesa Linja-aho kommentoi.

Lisää suosikiksi

Lisätietoja aiheesta

Terhi Säynätjoki
Terhi Säynätjoki
+358 50 366 4800
etunimi.sukunimi@sesko.fi