• SFS-EN 61995-1 Kotitalouksiin ja vastaaviin käyttöihin tarkoitetut valaisinpistokytkimet. Osa 1: Yleiset vaatimukset
  • SFS-EN 61995-2 Kotitalouksiin ja vastaaviin käyttöihin tarkoitetut valaisinpistokytkimet. Osa 2: Mitoitus

Standardit koskevat kotitalouskäyttöön ja vastaaviin käyttötarkoituksiin tarkoitettuja valaisinpistokytkimiä, joiden mitoitusjännite on 250 V ja mitoitusvirta 6 A vaihtosähköä ja jotka on tarkoitettu liitättäviksi enintään 16 A virtapiiriin. Osassa 1 määritellään valaisinpistokytkimen yleiset rakenne- ja testausvaatimukset ja osa 2 määrittelee valaisinpistokytkimen mitoituksen.

Tämä uusi IEC/EN-valaisinpistokytkinjärjestelmä poikkeaa muodoltaan täysin parinkymmenen vuoden ajan Suomessa käytössä olleesta standardin SFS 5799 mukaisesta valaisinpistokytkimestä, jolla kotitalouksien kattovalaisimia on yleisesti liitetty sähköverkkoon. Asennusstandardien mukaan Suomessa on mahdollista jatkossa käyttää kahta valaisinpistokytkinjärjestelmää: joko uutta maailmanlaajuista tai vanhaa suomalaista.

Merkittävä ero vanhan ja uuden järjestelmän välillä on se, että uudessa järjestelmässä valaisinpistorasia voidaan sijoittaa jakorasian sisään, jolloin valaisinpistotulppa painuu kokonaan kattopinnan tasoon. Tämä mahdollistaa siistimmän asennuksen, mutta aiheuttaa ongelmia ontelolaattarakenteissa ja ahtautta jakorasian sisällä. SFS-standardeja myy Suomen Standardisoimisliitto SFS, puh. (09) 1499 3353, sähköposti sales@sfs.fi. Standardin SFS-EN 61995-1 veroton hinta on 60,70 EUR ja standardin SFS-EN 61995-2 hinta on 28,20 EUR.

Lisää suosikiksi