Eurooppalainen harmonisoitujen kaapelien merkintäjärjestelmä sekä Suomessa sovellettava tyyppimerkintäjärjestelmä esitetään uudistetussa suomenkielisessä standardissa SFS 4680 Energiakaapelit. Voima- ja asennuskaapeleiden tyyppimerkinnät. Tämä standardi korvaa julkaisun SFS 4680 vuodelta 2000).

Kun suomalainen kaapelimerkintäjärjestelmä on nyt lisätty standardiin, voidaan merkinnän perusteella selvittää kaapelin rakenne, johdintyypit, johdinten lukumäärät nimellispoikkipintoineen sekä kaapelin nimellisjännitetaso.  Standardissa kuvataan kohta kohdalta pien-, keski- ja suurjännitekaapeleiden suomalainen merkintäjärjestelmä. Sen avulla selviää, miten muodostuvat tyyppimerkinnät MMJ,  AMCMK tai AHXAMK-W. Määritellään myös erikoisominaisuuksia tarkoittavat tyyppikirjaimet.

Harmonisoitujen pienjännitekaapeleiden eurooppalainen merkintäjärjestelmä sisältyy standardiin. Standardin avulla aukevat siten myös merkintöjen H07RN-F, H07BB-F jne. merkitykset ja niitä vastaavat kansalliset vanhentuneet merkinnät.

SFS- ja IEC-standardeja myy Suomen Standardisoimisliitto SFS, puh. 09 1499 3353, sähköposti sales@sfs.fi ja verkkokauppa http://sales.sfs.fi/sfs/. IEC-standardeja voi ostaa myös suoraan IEC:n verkkokaupasta webstore.iec.ch. Lisätietoja energiakaapelistandardeista ja standardoinnista saa Juha Vesalta SESKOsta, p. +358 45 657 8661, juha.vesa(at)sesko.fi.

Lisää suosikiksi