Vaarallisia aineita esiintyy monissa tuotteissa, mm. sähkö- ja elektroniikkalaitteissa ja järjestelmissä. Monet maat ovat vähitellen alkaneet paremmin tiedostaa näiden aineiden haitalliset ympäristövaikutukset ja ne ovat ottaneet käyttöön säädöksiä vaarallisten aineiden raportoimisen valvomiseksi. Määräykset myös rajoittavat saastuttavimpien ja vaarallisimpien aineiden käyttöä.

IEC on julkaissut uudistetun kansainvälisen standardin aineiden raportoinnista, joka parantaa läpinäkyvyyttä molempiin suuntiin elektroniikan toimitusketjussa. Julkaisu myös auttaa valmistajia ja toimittajia noudattamaan olemassa olevia säädöksiä. IEC:n tekninen komitea TC 111, joka laatii sähkö- ja elektroniikkatuotteiden ympäristöstandardeja, julkaisi ensimmäisen painoksen standardista IEC 62474 jo vuonna 2012.

Nyt IEC on siis julkaissut standardista uuden painoksen, johon sisältyy joukko parannuksia vastauksina teollisuuden sidosryhmien esille nostamiin seikkoihin. Se on hyvin täydellinen standardi, joka antaa tietoa siitä, mitä pitää raportoida ja miten. Se sisältää erillisen mekanismin tietojen siirtämiseksi pitkin toimitusketjua.

Tietojen siirtoa ja käsittelyä varten käytetään yhteistä tietojen esitysmuotoa. Standardiin liittyy myös validoitu avoin tietokanta, johon sisältyy raportoitavien aineiden luettelo (declarable substance list, DSL). Listaa päivitetään säädöksissä tapahtuvien muutosten mukaisesti. Uusi painos mahdollistaa käyttäjille kaksi erilaista menetelmää aineiden raportoimiseksi.

Lue lisää artikkelista Materiaaliselosteet aineiden raportointiin. IEC:n alkuperäisen artikkelin voit lukea täältä.

Lisää suosikiksi