Gottfrid Strömberg perusti sähköliikkeensä Helsingin Kamppiin vuonna 1889. Maailman johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtiö ABB on jatkanut menestyksekkäästi Strömbergin perintöä Suomessa vuodesta 1988.

Konetehdas 1922-luvulla.
Kuva www.abb.fi

Juhlistaakseen tätä merkkivuotta ABB järjesti Strömbergin sähköistä sankaritarinaa koskevan dokumenttielokuvan ensi-illan syyskuun alussa Lasipalatsin Bio Rexissä. Dokumentti osoitti, kuinka Gottfried Strömbergin kehittämät sähkökoneet nostivat pienen konepajan Suomen merkittävimpien teollisuusyritysten joukkoon ja sähköteknisen teollisuuden tiennäyttäjäksi. Katsojat saivat myös kokea ne epäilyjen ja jännityksen hetket, kun Strömberg monien vaiheiden jälkeen lopulta myytiin ABB:lle. Silloin pelättiin, että pitkät perinteet katkeavat, kun sähkökoneiden valmistus lähtee pois Suomesta. Niin ei käynyt, vaan globaali yhtiö  ABB toimii edelleen Suomessa ja työllistää tuhansia ihmisiä modernien teknologioiden alueilla hyödyntäen suomalaisten teknistä osaamista.

Dokumenttielokuvan julkistaminen ajoittui sattumalta lähelle hetkeä, jolloin toisen suomalaisen suuruuden, Nokian matkapuhelintuotannon myynti Microsoftille oli vastikään shokeerannut suomalaiset. Spekulaatio Nokian kohtalosta Suomessa käy parhaillaan kuumimmillaan.

Mitäpä jos nähtäisiinkin uusi tilanne pikemminkin mahdollisuutena kuin uhkana? Mitäpä jos uusi Nokia toisi edelleenkin jatkuvaa ja vakaata hyvinvointia lukuisille suomalaisille ABB:n tavoin? Ehkä seuraava sukupolvi kertoo Nokian sankaritarinaa, jossa on riittänyt nousua ja laskua autonrenkaiden, kumisaappaiden ja kännyköiden kautta uusiin, suomalaisen insinööritaidon innovaatioihin.

Dokumentti Strömbergin sähköisestä sankaritarinasta on katsottavissa MTV3:ssa ensi vuoden alussa (5.1.2014).

Sinikka Hieta-Wilkman

Lisätietoja:  ABB Suomessa

Lisää suosikiksi