Sähkön kysyntä kasvaa kasvamistaan, ja tarve vähentää fossiilisten polttoaineiden osuutta sähköntuotannossa on tunnistettu. Uusiutuvien energioiden (renewable energies, REs) integraatio sekin jatkaa kehittymistään ja kasvaa kovaa vauhtia. Näistä syistä, vuonna 2014, perustettiin IECRE-järjestelmä (IEC System for Certification to Standards Relating to Equipment for the Use in Renewable Energy Applications), joka koskee uusiutuvan energian alan erityisiä vaatimuksia, jotka eivät sisälly olemassaoleviin IEC:n vaatimustenmukaisuuden arviointijärjestelmiin.

Järjestelmä pyrkii helpottamaan laitteiden ja palveluiden kansainvälistä kauppaa kolmella IECRE-sektorilla (meri-, aurinko- ja tuulisähkö) pitäen samalla yllä edellytettyä turvallisuustasoa. Nämä IECRE-sektorit operoivat järjestelmiä, jotka koskevat henkilöstöä, tuotteita ja palveluita ja tarjoavat testaamista, tarkastamista ja sertifiointia.

Tiedon levittäminen

Viime vuoden aikana IECRE-edustajat ovat esitelleet järjestelmän sektoreita erilaisissa tapahtumissa ympäri maailmaa, esimerkiksi seuraavissa:

  • International conference on renewable energy development and technology, joka järjestettiin Frankfurtissa, Saksassa. Teemana oli innovaatio, standardointi, yhteistyö ja liitettävyys. Konferenssin järjestivät IEC ja the State Grid Corporation of China (SGCC).
  • Hydrovision, suurin maailmanlaajuinen vesivoimateemainen kokous, joka järjestettiin Yhdysvalloissa. Siellä osallistujat kuulivat, miten IECRE käsittelee meri- ja hydrokineettisen energian haasteita erityisesti suunnitelluilla arviointikriteereillä.
  • MET-Certified project -workshopit, jotka järjestettiin Dutch Marine Energy Centren toimesta Euroopassa (Belgia, Ranska ja Iso-Britannia). Workshopeissa avattiin IECRE:n meriteknologian sertifiointia.
  • UNECE 4th Session of the Group of Experts on Renewable Energy Efficiency, joka järjestettiin Genevessä, Sveitsissä. Tapahtumassa keskusteltiin, kuinka standardit ja sertifiointi voivat ajaa uusiutuvan energian asiaa.
  • Regional Cooperation: Developing Quality Infrastructure for Photovoltaic Energy Generation -foorumi, joka pidettiin Chilessä. Sen tarkoituksena oli osallistaa vaikuttajia ja lainsäätäjiä Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella kehittämään ja toteuttamaan aurinko- ja valosähköjärjestelmien laadukasta infrastruktuuria.

www.iecre.org