Petteri Orpon luotsaamat hallitusneuvottelut päättyivät viime viikolla uuteen Vahva ja välittävä Suomi -hallitusohjelmaan. Siihen sisältyy standardointiyhteisöä kiinnostava kirjaus, jossa todetaan, että hallitus laatii kansallisen standardointistrategian.

Kirjauksen mukaan standardointistrategialla määritellään Suomen kannalta tärkeät standardoinnin painopistealueet sekä vahvistetaan standardoinnin roolia kilpailukyvyn tukemisessa. Kansallinen standardointistrategia on osa toimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään vahvistamaan yritysten kasvua ja kansainvälistymistä tukevaa elinkeino- ja teollisuuspolitiikkaa (s.99, Vahva ja välittävä Suomi : Neuvottelutulos hallitusohjelmasta 16.6.2023 (valtioneuvosto.fi)).

”Standardointi tunnistetaan tänään työkaluna, jolla voidaan konkreettisesti parantaa Suomen kilpailukykyä. Tämä sen lisäksi, että standardoinnilla varmistetaan turvallisuutta ja järjestelmien yhteensopivuutta sekä edistetään globaalia kauppaa”, sanoo SESKOn toimitusjohtaja Anna Tanskanen.

Hänen mukaansa uusi strateginen ulottuvuus puhuttelee uusia sidosryhmiä. Voidaan sanoa, että viime vuonna käyttöönotettu eurooppalainen standardointistrategia on pistänyt pyörät pyörimään sekä herättänyt Euroopassa ja maailmalla aiempaa laajempaa mielenkiintoa standardointia kohtaan.

Standardien hyödyntämistä mm. kansainvälisten hiilineutraalisuustavoitteiden ja sähköistyvän yhteiskunnan mahdollistamiseksi on käsitelty viime vuoden aikana usealla merkittävällä kansainvälisellä foorumilla kuten G20, G7-maiden ja COP-22 (United Nations Climate Change Conference) kokouksissa.

”Vastikään kuulimme myös Washingtonista uudesta amerikkalaisesta kriittisten teknologioiden standardointistrategiasta. Nyt myös Suomessa standardointi nähdään kilpailukyvyn kannalta tärkeänä työkaluna ja saamme kansallisen standardointistrategian. Tämä on positiivinen kehitysaskel”, Tanskanen toteaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) vastaa kansallisen standardointistrategian määrittelyn vaatimista toimista. Suomessa standardoinnista vastaavat kansalliset standardointielimet SESKO, SFS ja Traficom.

Lisää suosikiksi