Uusi standardi ottaa huomioon entistä paremmin Eurokoodien vaatimukset ja muun viimeaikaisen kehityksen. Standardissa on esitetty kuormitusten määrittelyyn vain yksi menetelmä. Aikaisemmassa standardissa vaihtoehtona esitetystä empiirisestä menetelmästä on luovuttu.

Vaikka ilmajohtoja koskevia standardeja yhtenäistetään Euroopan tasolla, niihin vaikuttavat voimakkaasti paikalliset olosuhteet kuten ilmasto ja maantiede. Tämän takia jokainen maa valmistelee standardeihin oman lisäosan – NNA National Normative Aspects – jolla annetaan kansalliset velvoittavat vaatimukset. Suomen osuus, jonka tunnus on SFS-EN 50341-2-7 Vaihtosähköilmajohdot yli 1 kV jännitteillä. Osa 2-7: Suomen kansalliset velvoittavat määrittelyt on parhaillaan yleisellä lausunnolla 12. joulukuuta saakka. Ehdotus on nähtävissä ja kommentoitavissa myös SFS:n lausuntopyyntöpalvelussa SFS:n Lausuntopyyntöpalvelu. Kun tämä kansallinen osuus on Suomessa käsitelty ja vahvistettu CENELECissä, voidaan uudet standardit ottaa käyttöön Suomessa.

Uusi standardi SFS-EN 50341-1 sisältää sekä suomen- että englanninkielisen tekstin ja sen laajuus on 502 sivua ja hinta on 161,30 euroa (+ ALV 24 %). Lisätietoja julkaistusta standardista ja lausunnolla olevasta kansallisesta osuudesta saa Tapani Nurmelta

Lisää suosikiksi