IEC-standardit ovat keskeisiä vertikaali- eli monikerrosviljelyssä käytettävässä teknologiassa. IEC:n ja ISOn yhteinen tekninen komitea ISO/IEC JTC 1 Information Technology ja sen monet  alakomiteat kehittävät ja valmistelevat kansainvälisiä standardeja, joita hyödynnetään monikerrosviljelytilojen kasvien kasvattamisessa.

Alakomiteat ISO/IEC JTC 1/SC 42 käsittelee tekoälyä, ISO/IEC JTC 1/SC 41 kehittää esineiden internetiä koskevia yhteensopivuusstandardeja ja ISO/IEC JTC 1/SC 38 puolestaan käsittelee pilvessä tapahtuvaa tietojenkäsittelyä, joka varastoi ja palauttaa tietoa.

IEC:n komitea TC 34 kehittää lamppujen, sähköisen valon ja valaistusratkaisujen standardeja ja TC 47 valmistelee puolijohteiden antureineen suunnittelun ja käytön standardeja. Komitea IEC TC 65 käsittelee prosessin säätöä, mittausta ja automaatiota koskevia standardeja, IEC TC 17  kehittää kojeisto- ja ohjauslaitteiden standardeja sekä IEC TC 22  standardoi tehoelektroniikkajärjestelmiä ja -laitteita. IEC TC 44 taas tekee standardeja koneiden turvallisuudesta. Monikerrosviljelytilojen käyttämää vettä pumpataan komitean IEC TC 2 standardoimilla moottoreilla.

Vertikaalitilojen siirtyessä uusiutuviin energialähteisiin, kuten aurinko-, tuuli- ja vesivoimaan, ne tulevat käyttämään komiteoiden IEC TC 82 (aurinkoenergia), IEC TC 88 (tuulienergia) ja IEC TC 114 (vesienergia) kehittämiä standardeja.

Hylättyä rakennusinfraa muutetaan urbaaneiksi viljelytiloiksi, joissa kasvatetaan salaattia ja muita lehtivihanneksia monikerrosviljelynä nopeaan tahtiin turvautuen kansainvälisiin IEC-standareihin. Tämä lyö tulevaisuudessa laudalta perinteiset maanviljelytekniikat.

Ledeistä saa valoa, jota kasvit tarvitsevat kasvaakseen. Sensorit mittaavat lämpötilaa ja kosteustasoja. Robotit korjaavat sadon ja pakkaavat sen. Anturien ja kameroiden verkosto kerää yksityiskohtaista dataa kasveista niiden tietyissä elinkaaren vaiheissa ja myös niiden kasvuympäristöstä. Automaatio voi huolehtia esimerkiksi taimien kasvattamisesta, uudelleenistuttamisesta ja sadonkorjuusta. Automaatiolla voidaan myös säätää reaaliaikaisesti kasvien hoitoa.

Lue lisää artikkelista High-tech salaatteja kasvattamassa. IEC:n alkuperäisen artikkelin voit lukea täältä.

Lisää suosikiksi