SESKOn ja SEK Elstandardin hallitukset. Sohvalla vasemmalta puheenjohtajat Marko Utriainen (SESKO) ja Anders Persson (SEK).

Kansallisten standardointistrategioiden luominen sai vihdoin valtiotasoista tukea. Standardointi tunnustetaan nyt maailmanlaajuisesti tehokkaaksi työkaluksi kansallisen kilpailukyvyn parantamisessa. Standardoinnilla pyritään varmistamaan turvallisuus ja järjestelmien yhteensopivuus sekä edistämään globaalia kauppaa.

Helsingissä 16.5.2023 järjestetty SESKOn ja Svensk Elstandardin (SEK) hallitusten yhteiskokous nosti tarkempaan tarkasteluun pohjoismaisen sähköalan standardoinnin vahvistamisen merkityksen ja sen roolin yhtenä väylänä kansallisten strategioiden hyödyntämisessä kansainvälisesti. Pohjoismainen sähkötekninen standardointiyhteistyö on alkanut jo 1972, kun Norja, Ruotsi, Tanska ja Suomi perustivat yhteisen NOREK-foorumin.

Kokouksessa keskusteltiin IEC:n kansainvälisen standardoinnin muutoksista ja Euroopan komission kasvavasta osallistumisesta standardoinnissa. Molemmat hallitukset pitävät tärkeänä, että Euroopan komission keskustelussa täytyy olla aktiivisesti standardointiyhteisöjen toimesta kuulolla, että pysytään sen vaikutuksista ja mahdollisista muutoksista standardointiin mukana. Lisäksi pohdittiin, voisiko eurooppalainen standardointi jakautua tulevaisuudessa kahteen eri osa-alueeseen – sääntelyyn ja teollisuuden markkinavetoiseen toimintaan.

Onko standardoinnin rooli tulevaisuudessa edelläkävijänä vai kehityksen seuraajana?

Kokouksessa nostettiin tärkeäksi tarve pysyä ajan tasalla uusista teknologioista, erityisesti tekoälystä, samalla välttäen standardien liiallista rajoittamista teknologian kehittyessä. Molemmat hallitukset olivat yksimielisiä tarpeesta edistää alan asiantuntemusta ja osaamista, mukaan lukien nuorten ammattilaisten houkutteleminen ja monimuotoisuuden parantaminen. Kansainvälisellä tasolla pidettiin tärkeänä standardoinnin teknistä painopistettä poliittisen sijaan.

Standardointi perustuu kansainväliseen yhteistyöhön. Uusien kansallisten standardointistrategioiden avulla toimijat voivat varmistaa vahvan ja kestävän tulevaisuuden, joka vastaa jatkossakin tulevaan tekniseen kehitykseen ja edistää pohjoismaisen sähköalan kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla.

Lue myös:
Suomi saa kansallisen standardointistrategian – Sesko ry
CEN-CENELECin yleiskokous 2023 Belgradissa  – Sesko ry
SESKO kävi tutustumassa SEKin toimintaan – Sesko ry
Laura on suomalaisen teollisuuden ääni IAF:ssa – Sesko ry

Lisää suosikiksi