Standardi käsittelee niitä lataustapoja, joissa sähköajoneuvo liitetään syöttöverkon latauspisteeseen liitäntäjohdolla. Tällaisia lataustapoja on neljä: hidas kotitalouslataus vikavirtasuojatuista pistorasioista (lataustapa 1), hidas kotitalouslataus (lataustapa 2), sähköajoneuvokäyttöön suunniteltu lataustapa (lataustapa 3) ja sähköajoneuvon pikalataus ulkoisesta laturista (lataustapa 4).

Standardissa määritellään sekä eri lataustapoja koskevat että muut yleiset latausjärjestelmältä edellytettävät turvallisuusvaatimukset. Standardin EN 61851-1 hinta on 123,30 EUR (+ALV 23%) ja sitä voi tilata SESKOsta, puh. 09 696 3970, sähköposti myynti(at)sesko.fi.

Latauspisteitä koskevat erityisvaatimusosat
Standardisarjaan valmistellaan parhaillaan mm. latauspisteitä koskevia erityisvaatimusosia
IEC 61851-22 ja IEC 61851-23, joista ensimmäinen koskee vaihtosähkö- ja jälkimmäinen tasasähkölatauspistettä. Nämä kansainväliset standardit valmistuvat vuoden 2012 kuluessa, jolloin ne myös saatetaan EN-standardeiksi.

Kaikkea sähköajoneuvoihin liittyvää standardointia valmistellaan aktiivisesti ISO:n, IEC:n, CENin ja CENELECin teknillisissä komiteoissa. Hiljattain ilmestyneessä eurooppalaisen CEN/CENELEC-selvitysryhmän laatimassa raportissa esitetään yhteenveto kansainvälisestä ja eurooppalaisesta standardisointitilanteesta eri aihealueiden osalta.

Selvitys on ladattavissa vapaasti osoitteesta:
Report – Standardization for road vehicles and associated infrastructure
Lisätietoja aiheesta antaa SESKOssa Juha Vesa, puh. 09 6963 958, juha.vesa(at)sesko.fi

Lisää suosikiksi