• Näytä kaikki
  • Näytä kaikki

CEN/CENELECin sähköautoryhmä perustettu

CEN-CENELEC Focus Group for electrical vehicles standardization kokoontui ensimmäisen kerran 2010-05-18. Kokoukseen osallistui kaikkiaan 45 CENin ja CENELECin kansalliskomiteoiden, ISOn ja IEC:n teknillisten komiteoiden, eurooppalaisten yhteistyöjärjestöjen sekä EU-komission edustajaa. Ryhmän tehtävänä on selvittää sähköautoihin ja niiden latausjärjestelmiin liittyvää kansainvälistä ja eurooppalaista standardisointitilannetta tutkimalla olemassa olevat ja valmisteilla olevat standardit.

SFS-handbok 601:sv Högspänningselinstallationer och luftledningar

SFS on julkaissut ruotsinkielisen SFS-käsikirjan SFS-handbok 601:sv Högspänningselinstallationer och luftledningar. Käsikirja sisältää ruotsinkielisen suurjännitesähköasennusstandardin SFS 6001: sv ja ruotsiksi käännetyt otteet ilmajohtostandardeista. Sisältö on identtinen suomenkielisen käsikirjan 601 kanssa.

SESKO palkitsi standardoinnin asiantuntijoita

SESKOn 45-vuotisjuhlaseminaarissa 31.3.2010 Helsingin Pörssitalossa palkittiin Erkki Yrjölä -mitaleilla neljä sähköteknisessä standardoinnissa ansioitunutta henkilöä. He ovat Pentti Hautala (Sito Oy), Ari Honkala (SGS Fimko Oy), Kari Koskinen (Kari Koskinen Consulting) ja Matti Sundquist (Sundcon Oy). Kunniajäsenekseen SESKO kutsui Leo Laaksosen (Teknologiateollisuus ry.).

Teknisten järjestelmien suunnitteluun uusi työkalu

Uusi kaksiosainen viitetunnusstandardi IEC 81346 on IEC 61346-sarjan tarkistettu versio, joka on laadittu komiteoiden ISO TC 10 ja IEC TC 3 yhteistyönä. Edeltävällä IEC 61346:llä on kaksi edeltäjää, jotka käsittelivät kojetunnuksia IEC 60750:1983 ja yksikkötunnuksia IEC 60113-2:1971. Nämä vanhentuneet kansainväliset esikuvat olivat aikanaan perustana kansalliselle tunnusstandardille SFS 4622.

Uusi sanasto sähkömarkkinoista

SFS-IEC 60050-617 Sähköteknillinen sanasto. Osa 617: Organisaatio/sähkömarkkinat on ilmestynyt. Sähkömarkkinoiden vapauduttua on osoittautunut tarpeelliseksi laatia yhteinen sanasto termeistä, jotka määrittelevät markkinoiden osapuolet, toiminta- ja vastuurajat ja tekniset tai taloudelliset termit, joilla on erityismerkitys kun niitä käytetään sähkömarkkinoiden yhteydessä.

Tervetuloa SESKOn messuosastolle Jyväskylässä 3. – 5.2.2010

Tervetuloa SESKOn osastolle B-300 tutustumaan ajankohtaisiin standardeihin ja kysymään standardoinnista. Kerromme komiteoiden sekä työryhmien toiminnasta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Osastollamme on hyvä päivittää tietonsa uusimmista IEC- ja EN-standardeista. Niitä Suomessa on saatavana vain SESKOn kautta ja nyt haluamansa standardivalikoiman – komiteoittain tai standardisarjoittain – voi tilata päivityspalveluna.

Uusia yleiskaapelointistandardeja

Tietotekniikan kaapelointi-infrastruktuurin mahdollistamilla palveluilla on kiinteistöissä samanlainen merkitys kuin lämmityksellä, valaistuksella ja sähkönjakelulla. Keskeytykset palveluissa voivat aiheuttaa vakavia seurauksia. Organisaation tehokkuus voi kärsiä palveluiden huonosta laadusta, joka johtuu suunnittelun puutteesta, sopimattomien rakenneosien käytöstä, virheellisestä asennuksesta, huonosta hallinnosta tai riittämättömästä järjestelmätuesta.

Haitissa tarvitaan apua

Suomen Punainen Risti on käynnistänyt keräyksen maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. Voimakas maanjäristys aiheutti laajoja tuhoja läntisen pallonpuoliskon köyhimmässä maassa ja on koskettanut miljoonien ihmisten elämää. Arviolta satoja tuhansia ihmisiä on loukussa romahtaneissa rakennuksissa. Kuolleiden määrän pelätään nousevan korkeaksi.

Jorma Turunen Teknologiateollisuuden toimitusjohtajaksi

Teknologiateollisuus ry:n hallitus on nimittänyt järjestön uudeksi toimitusjohtajaksi 4.3.2010 alkaen DI, eMBA Jorma Turusen. Turunen toimii tällä hetkellä Finpro ry:n toimitusjohtajana. Vuodesta 2000 toimitusjohtajana ollut Martti Mäenpää jatkaa edelleen Teknologiateollisuuden palveluksessa erityisesti tiede- ja teknologiapolitiikkaan liittyvissä asioissa.

M441 tuo kulutusmittarit koteihin

EU-komissio on antanut standardointimandaatin M441 eurooppalaisille standardointijärjestöille (CEN, CENELEC ja ETSI). Mandaatissa pyydetään laatimaan sellaiset EN-standardit, jotka mahdollistavat sähkön, kaasun, veden ja lämmön kulutustietojen keräämisen eri mittareista ja tietojen esittämisen kuluttajalle esim. kotiautomaatiojärjestelmän paikallisnäytössä.

SESKOn hallitus 2010

SESKOn hallitukseen kaudelle 2010 – 2012 valittiin marraskuussa 2009 vaalikokouksessa kolme uutta jäsentä: Toimitusjohtaja Jarmo Salonen Sähkö-Sinssi Oy:stä, sektoripäällikkö Sauli Väntti Sähköalojen ammattiliitto ry:stä ja diplomi-insinööri Markku Kiskola Digita Oy:stä. Vastaavasti heidän henkilökohtaisiksi varajäsenikseen valittiin ryhmäpäällikkö Leo Laaksonen (Teknologiateollisuus ry), johtaja Kenneth Hänninen (Energiateollisuus ry) ja johtaja Martin Mäklin (TeliaSonera Finland Oyj).