• Näytä kaikki
  • Näytä kaikki

IEC White Papers

IEC:n White Paper –julkaisusarja antaa erinomaisen kuvan tulevaisuuden teknologia-alueista ja mielenkiintoisista trendeistä. IEC:n Market Strategy Board (MSB) on valmistellut White Paper –julkaisut IEC:n puheenjohtajan J. M. Shannonin johdolla. MSB:n jäseninä on arvovaltaisia henkilöitä maailman johtavista yrityksistä, kuten Siemensiltä, Hitachista ja Huaweista.

CENELECin yleiskokous 2017 Edinburghissa

CENELECin yleiskokous 2017 Edinburghissa

CENELECin 57. yleiskokous pidettiin 21.6.2017 Edinburghissa Skotlannissa. Saksalaisen Bernhard Thiesin puheenjohtajuuskausi CENELECissä päättyy vuoden 2018 lopussa. Yleiskokous valitsi hänen seuraajakseen hollantilaisen Dany Sturtewagenin, joka toimii President Elect –statuksella CENELECin hallituksessa vuoden 2018 ja CENELECin puheenjohtajana kauden 2019 – 2021. Dany Sturtewagen aloitti tehtävänsä CENELECin hallinnossa vauhdikkaasti, kun hänen yleiskokouksessa pitämänsä kiitospuheen aikana valonheittimen lamppu räjähti äänekkäästi.

Lue uusin SESKO-lehti

Kesäkuun SESKO-lehti on julkaistu verkossa. Lehti keskittyy sähköteknisen alan standardoinnin tapahtumiin Suomessa ja maailmalla. Se tiedottaa ajankohtaisista julkaisuista, standardointikomiteoiden työskentelystä sekä järjestötapahtumista asiantuntija-artikkelein ja katsauksin.

Töpselitermit haltuun

Huolimattomassa kielen käytössä sähkötöpselit kytketään yleensä seinään ja pistokkeet ja vastakkeet menevät iloisesti sekaisin. Asioille on oikeat nimetkin ja ne selviävät erilaisten pistokytkinten nimityksiä ja terminologiaa selventävästä sanastosta, josta on ilmestynyt toinen painos.

Luotettavia sähköenergiamittareita testattu epämääräisesti

Asiantuntijoiden mukaan nykyiset älymittarit mittaavat tarkasti niin todellisissa käyttöolosuhteissa kuin niitä simuloivissa laboratoriotesteissäkin. Suomessa laskutukseen käytettävien sähköenergiamittareiden tulee täyttää EU:n mittauslaitedirektiivin (MID) ja sen täytäntöönpanoon liittyvien harmonisoitujen standardien vaatimukset. Tämä takaa mittareiden tarkkuuden, luotettavuuden ja turvallisuuden. Lisäksi CE-merkin käyttäminen vastuuttaa laitevalmistajat vaatimuksenmukaisuuden noudattamiseen. Useimmiten standardien asettamat minimivaatimukset ylitetään kirkkaasti.

Uusia standardeja harmonisoiduista kaapeleista

CENELEC on korvannut harmonisoituja kaapeleita koskevat asiakirjat HD 21 ja HD 22 eurooppalaisella standardisarjalla EN 50525. Kyseinen standardisarja koostuu parista kymmenestä osasta, joissa määritellään mitoitusjännitteiltään 450/750 V (U0/U) olevien harmonisoitujen kaapelityyppien yksityiskohtaiset ominaisuudet. Harmonisoidut kaapelit ovat pääasiassa eristettyjä johtimia ja siirrettäviä kaapeleita. Näiden kaapelityyppien käyttöä ja soveltamista koskevia ohjeita annetaan standardeissa EN 50565-1 ja -2, jotka julkaistiin hiljattain suomalaisina standardeina.

Uudistetut vaatimukset vaakojen mittausteknisten ominaisuuksien arviointiin

Ei-automaattisia vaakoja koskevat vaatimukset on uudistettu vastaamaan teknologian muutoksia. Standardin SFS-EN 45501:2015 avulla ei-automaattisten vaakojen mittaustekniset ominaisuudet voidaan arvioida yhdenmukaisesti ja jäljitettävästi. Lisäksi standardi tukee vaakadirektiivin 2014/31/EU olennaisia vaatimuksia.

Aurinkosähkölaitteiston virta-jännite-ominaisuuksien mittaus

Kohdelaitoksen virta-jännitekäyrän mittaus tarjoaa käytännöllisen menetelmän laitosten arviointiin tai paneeleiden, paneeliketjujen tai paneelistojen ongelmien selvittämiseen. Standardi SFS-EN 61829:2016 sisältää mittausmenetelmän asennuskohteen aurinkosähköpaneeliston ominaisuuksien määrittämiseen. Tarkoitukseen soveltuva virta-jännitekäyrän mittausmenetelmä auttaa varmistamaan, että aurinkosähköpaneeliston suorituskyky on tarkastettu asianmukaisesti laitteiston käyttöaikana.

In Memoriam Reijo Vähämaa

Oy Yleisradio Ab:n neuvontaosaston entinen pitkäaikainen päällikkö, diplomi-insinööri Reijo Vähämaa kuoli 20. marraskuuta 2016 Espoossa. Hän oli syntynyt 5. marraskuuta 1933 Seinäjoella. Eläkkeelle hän jäi Yleisradiosta 60-vuotiaana 1993. Varsinaisen päivätyönsä ohessa Reijo Vähämaa antoi erittäin merkittävän panoksen sähkö- ja telealan standardisoimistyölle.

Tue lasten hyvinvointia Sähkön päivänä 23.1.2017

Tue lasten hyvinvointia Sähkön päivänä 23.1.2017

SESKO yhdessä muiden sähköalan toimijoiden kanssa juhlistaa 23. tammikuuta pohjoismaista Sähkön päivää, jota vietetään toista kertaa Suomessa. Sen tarkoituksena on nostaa esiin sähkön merkitys hyvinvointimme keskeisenä tekijänä. Tänä vuonna teemana ovat tulevaisuuden energiaratkaisut ja kuluttajien kasvava rooli osana koko sähköjärjestelmää.

Antureita kaikkialla

Painetun elektroniikan sovelluksia kuten antureita integroidaan yhä enemmän puettaviin ja älykkäisiin tuotteisiin. Anturiverkot mahdollistavat uusia innovatiivisia palveluita, IoT-tuotteita sekä konsepteja kuten esim. tietotekniikka-avusteinen asuminen (Active Assisted Living).

Lue uusin SESKO-lehti

Joulukuun SESKO-lehti on julkaistu verkossa. Lehti keskittyy sähköteknisen alan standardoinnin tapahtumiin Suomessa ja maailmalla. Se tiedottaa ajankohtaisista julkaisuista, standardointikomiteoiden työskentelystä sekä järjestötapahtumista asiantuntija-artikkelein ja katsauksin.

Uusi IEC-komitea standardoimaan sähköverkkojen omaisuudenhallintaa

Komitea IEC TC 123 Standardization of the management of assets in power systems on perustettu standardoimaan sähköverkkojen omaisuudenhallintaa. Tulevissa julkaisuissa huomioidaan erityisesti sähköverkon laitteiden ikääntyminen. Japani on ehdottanut komitean perustamista ja se vastaa myös IEC TC 123:n sihteeristöstä.

Dresdenin sopimuksesta Frankfurtin sopimukseen

Kansainvälisen sähköteknisen standardointijärjestön IEC:n (International Electrotechnical Commission) ja vastaavan eurooppalaisen organisaation CENELECin (European Committee for Electrotechnical Standardization) välinen uusi, merkittävä sopimus vahvistaa maailmanlaajuista kauppaa ja laajentaa eurooppalaisten ja kansainvälisten yritysten markkinoille pääsyä.

Pidä tietosi ajan tasalla aurinkosähköstandardeista tai vaikuta niiden sisältöön

Mikäli olet jo tekemisissä aurinkosähköjärjestelmien ja niiden standardien kanssa, tai ne tulevat kuulumaan työalaasi, nyt on oikea hetki liittyä SESKOn aurinkosähköseurantaryhmän SR 82 jäseneksi, verkostoitua ja tulla mukaan vaikuttamaan aurinkosähköstandardien sisältöön.