• Näytä kaikki
  • Näytä kaikki
Ilmoittaudu lokakuun 2016 Standardiforumiin!

Ilmoittaudu lokakuun 2016 Standardiforumiin!

Tulevaisuuden yhteiskunnassa on enemmän älyä kuin koskaan aiemmin. Kehittyvä informaatioteknologia mahdollistaa uudenlaisten palveluiden ja toimintatapojen synnyn: itseohjautuvat autot, robotit hoitotyössä ja itselleen huollon tilaavat kodinkoneet ovat tulossa – vai ovatko? Tulevaisuuden ratkaisujen tulee perustua kestäville, yhteentoimiville ja turvallisille vaihtoehdoille. Tähän standardoinnin toimialayhteisöt tarjoavat ratkaisuja yhteisessä vuositapahtumassaan Finlandia-talolla 27.10.2016.

Ajankohtaista sähköurakoitsijoille Tukesin uutiskirjeessä

Tukes teki viime vuonna 132 sähköurakointiin liittyvää kenttävalvontakäyntiä. Kolmasosalla urakoitsijoista ei todettu toiminnassaan merkittäviä puutteita. Valitettavasti kuitenkin valvonnassa löytyneiden vakavien ja varsinkin välittömän vaaratilanteen aiheuttavien asennusvirheiden osuus kasvoi: vuonna 2013 vakavia asennusvirheitä löytyi 16 prosentilla sähköurakoitsijoista, 2014 14 prosentilla ja nyt viime vuonna kolmanneksella.

Liesivahti ennakoi vaaran ja katkaisee sähkön

Kotitalouksiin ja vastaaviin käyttöihin tarkoitettu liesivahti toimii ennakoivasti varoittamalla vaarasta ja katkaisee sähkölieden syötön tarvittaessa, mutta se mahdollistaa ruuan valmistuksen. Turvallisuusstandardin SFS-EN 50615 mukainen liesivahti parantaa lieden käytettävyyttä ja luotettavuutta. Jos standardin mukainen liesivahti asennettaisiin sekä olemassa oleviin että uusiin asennuksiin, voitaisiin estää huomattava osa sähköliesien huolimattomasta käytöstä johtuvista hälytystehtävistä ja onnettomuuksista.

Sähkö varustautuu jo vision vaatimalla älyllä

Sähkö varustautuu jo vision vaatimalla älyllä

Sähköenergian merkitys yhteiskunnassa ja ihmisten arjessa on kovassa kasvussa ja sähköön kytketty älykkyys jopa moninkertaistaa hyödyt. Tämän osoitti sähköistysalan Hyvinvointia Sähköllä Visio 2030 -seminaari Tiedekeskus Heurekassa 27.4.2016. Siihen osallistui ennätykselliset 220 alan ammattilaista ja yhteiskunnallista vaikuttajaa. Älykkäässä sähköverkossa kulkee tietoa kysynnästä ja tarjonnasta, joten kotisi ostaa sähköä vain sen ollessa halvimmillaan ja varastoi sen vaikkapa sähköauton akkuihin.

Ohjeita kameravalvontaan

Uusi standardi SFS-EN 62676-4:2016 Turvasovelluksissa käytettävät kameravalvontajärjestelmät. Osa 4: Soveltamisohjeet antaa ohjeet kameravalvontajärjestelmälle (VSS) asetettujen toiminnallisten- ja suorituskykyvaatimusten sekä järjestelmän laadun varmistamiseen. Standardin tuntemisesta on hyötyä heille, jotka ovat vastuussa kameravalvontajärjestelmään liittyvistä toiminnallisista määrittelyistä, suunnittelusta, laitevalinnoista, asennuksista, käyttöönotosta, käytöstä ja kunnossapidosta.

Sähkötyökalujen standardointi

Ensimmäiset moottorikäyttöiset sähkötyökalut otettiin käyttöön jo 1900-luvun alkupuolella ja tehtaista käsityökalut ovat pikku hiljaa kulkeutuneet koteihin ja puutarhoihin kaiken kansan työkaluiksi ja harrastevälineiksi. Sähkötyökalujen kohdalla suurin huoli on ollut – ja on edelleenkin se, että työkalulla saattaa epähuomiossa vahingoittaa liitäntäjohtoa. Merkittävä parannus asiaan saatiin, kun akkuteknologian kehittymisen myötä voitiin hyödyntää nikkeli-kadmiumakkuja, jolloin työskentelymahdollisuudet vapautuivat. Mutta 7,2 Voltin akku rajoitti edelleen ensimmäisten akkukäyttöisten porien ja hiomakoneiden suorituskykyä.

Uusi standardi kaapeleiden paloteknisestä käyttäytymisestä

Uusi standardi SFS-EN 50575 kuvaa rakennuksissa ja vastaavissa yhteiskunnallisissa rakennuskohteissa käytettävien kaapeleiden suoritustasovaatimukset, jotka koskevat paloteknistä käyttäytymistä ja vaarallisten aineiden vapautumista. Siinä kuvataan myös palotekniseen käyttäytymiseen liittyvät testimenetelmät sekä suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmä (AVCP).

Tunnustuksia ja palkintoja ansioituneille Sähköurakoitsijapäivillä

Sähköisen talotekniikan toimijat ovat 19.11. – 20.11.2015 koolla Hämeenlinnan Aulangolla. Sähköurakoitsijapäivillä on noin 300 osallistujaa, jotka edustavat laajasti koko sähköistysalaa. 19.11.2015 Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry jakoi ansiomerkkejä ja Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiö koulutus- ja kehittämispalkinnot.

Kokoelmat kuntoon – uudet sähköasennusstandardit

Sähköasennuksia koskevilla standardeilla on paljon käyttäjiä, jotka joutuvat perehtymään uusiin vaatimuksiin. Sen takia näitä standardeja muutetaan harvoin. Vuonna 2015 on kuitenkin uudistettu kymmenen vuotta voimassa ollut sähkötyöturvallisuutta koskeva standardi SFS 6002 sekä suurjänniteasennuksia koskeva standardi SFS 6001, jonka ensimmäinen painos on ollut voimassa toistakymmentä vuotta.

CES 2016 Innovation Award -palkinto standardoidulle liesiturvalaitteelle

Nyt palkittu Innohomen Liesivahti edustaa uusinta paloturvateknologiaa, jolla voidaan ehkäistä suurin osa tulipaloista. Liesivahti on itseoppiva paloturvalaite, jonka edistyksellinen ja palkittu teknologia on vuosien suomalaisen tuotekehityksen tulosta. Se reagoi vaaratilanteisiin ennen myrkyllisten kaasujen muodostumista sammuttaen lieden ja estäen tulipalon.

Onnea 50-vuotiaalle SESKOlle

SESKOn perustamisesta on tänään kulunut 50 vuotta. 8. marraskuuta 1965 perustettiin SESKO Suomen Sähköteknillinen Standardoimisyhdistys ry – Finlands Elektrotekniska Standardiseringsförening rf. Vuosien saatossa on nimi lyhentynyt. Juhlavuonnaan 2015 sähköalan kansallinen standardointijärjestö tunnetaan kotimaassa ja maailmalla nimellä SESKO.