• Näytä kaikki
  • Näytä kaikki

Standardit mukana edistämässä itseajavien autojen teknologioita

IEC pohjustaa tekoälyteknologian lisääntyvää käyttöä jokapäiväisessä elämässämme. IEC:n ja ISOn yhteinen tietotekniikan alueen tekninen komitea (ISO/IEC JTC 1) sekä monet sen alakomiteoista valmistelevat kansainvälisiä standardeja, jotka antavat oman panoksensa tekoälyyn. Esimerkiksi alakomitea SC 42 perustettiin tekoälyalan standardointia varten ja ohjaamaan muita komiteoita tekoälysovelluksissa. Tekoäly on keskeinen tekijä itsenäisen robottiauton kehittämisessä.

Datasähkölaitteista löytyi runsaasti puutteita EU:n markkinavalvontaviranomaisten yhteiskampanjassa

Suomessa tarkastettiin kampanjan aikana seitsemän tuotetta, joista yksikään ei täyttänyt PLC-laitteiden (Power Line Communications) EMC-testausstandardin EN 50561-1 vaatimuksia. Sähkölaitteiden markkinavalvonnasta Suomessa vastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Lue uusi SESKO Vuosikirja

SESKO Vuosikirja (ent. SESKO-lehti) keskittyy sähköteknisen alan standardoinnin tapahtumiin Suomessa ja maailmalla. Se tiedottaa ajankohtaisista julkaisuista, standardointikomiteoiden työskentelystä ja järjestötapahtumista asiantuntija-artikkelein ja katsauksin. Vuosikirjaa jatkaa SESKO-lehden jalanjäljissä ja se ilmestyy jatkossa vuosittain.

Aurinkosähköjärjestelmän suorituskyky

SFS-EN 61724-1 määrittelee aurinkosähköjärjestelmän suorituskyvyn tarkastuksessa tarvittavat käsitteet, mitattavat ja laskettavat parametrit sekä tietojenkäsittelyn. Mittausjärjestelmästä saatavan tiedon avulla laitoksen suorituskykyä voidaan arvioida suorituskykymittareilla, jotka perustuvat sähkötehoon tai sähköenergiaan. Standardin tuntemus on tarpeellinen aurinkosähkölaitosten omistajille sekä laitostoimittajille.

Muutos kiinteistön turvajärjestelmien ilmoituksensiirtostandardiin

Muutos kiinteistön turvajärjestelmien ilmoituksensiirtostandardiin

Standardi SFS-EN 50136-1 määrittelee yleiset vaatimukset ilmoituksensiirtojärjestelmän suorituskyvylle, luotettavuudelle, palautumiskyvylle sekä tietoturvalle. Sen muutos A1 lisää uusia käsitteitä, muuttaa teknisiä vaatimuksia sekä mahdollistaa toteuttaa osan toiminnoista hallinnoituna esim. datakeskuksessa. Standardista on julkaistu uusi yhdistetty versio SFS-EN 50136-1:2012 + A1:2018, jossa muutoksen teksti on otettu huomioon standardin sisällössä.

Muutos aurinkosähkölaitteiston tarkastuksiin ja käyttöönottotesteihin

Standardi SFS-EN 62446-1 määrittää aurinkosähkölaitteiston käyttöönottotestit, tarkastuskriteerit sekä vaatimukset dokumentaatiolle. Sen muutos A1 päivittää testejä ja mittausmenetelmiä sekä lisää uuden käsitteen johtosarjat (HSA). Standardista on julkaistu uusi yhdistetty versio SFS-EN 62446-1:2016 + A1:2018, jossa muutoksen teksti on otettu huomioon standardin sisällössä. Standardin tuntemus on tarpeellinen aurinkosähköjärjestelmien suunnittelijoille ja urakoitsijoille.

Toimitusketjujen haavoittuvuudet tekevät niistä houkuttelevia kohteita hyökkäyksille

Infrastruktuurien ja prosessien perustuessa yhä enemmän tietotekniikkaan on toimitusketjujen hallinta ja suojaaminen monimutkaisempaa. Kyberhyökkäykset kohdistuvatkin useasti haavoittuvaisiin toimitusketjuihin. Yritykset ja eri tahot ja IEC pyrkivät eri keinoin torjumaan kyberhyökkäykset. Lue IEC:n ajankohtainen artikkeli.