• Näytä kaikki
  • Näytä kaikki

Ajoneuvojen sähkölaitteiden liittämiseen sähköverkkoon tarkoitetut kytkentätarvikkeet

Ajoneuvon verkkojännitteisistä kytkentätarvikkeista oli aiemmin eurooppalainen standardi EN 50066. CENELEC päätti kuitenkin kumota standardin, koska näiden tuotteiden standardoinnista olivat kiinnostuneet ainoastaan Suomi, Ruotsi ja Norja. Eurooppalaisen standardin vaatimukset päivitettiin pohjoismaisena yhteistyönä ja saman sisältöiset kansalliset standardit julkaistiin edellä mainituissa maissa.

Sähkölaitteissa käytettävän teknisen rikkiheksafluoridin vaatimuksia koskeva standardi ilmestynyt

Standardi SFS-EN IEC 60376 määrittelee sähkölaitteissa käytettävän teknillisen rikkiheksafluoridin ja sen seoskaasuissa käytettävien lisäkaasujen kuten typen ja perfluorimetaanin laatuvaatimukset ja ominaisuudet. Standardi määrittelee myös laboratorio- ja kenttäolosuhteisiin soveltuvat testausmenetelmät näiden kaasujen analysoimiseksi.

Energiakaapelikäsikirja ilmestynyt

Voimakaapeleiden käyttöä ja valitsemista sekä voima- ja asennuskaapelien tyyppimerkintöjen tulkitsemista helpottava suomenkielinen käsikirja on ilmestynyt. Uudistettu SFS-käsikirja 650 sisältää erityyppisten pienjännite- ja keskijännitevoimakaapelien asennus- ja valintaohjeet. Ohjeet on koottu standardeista SFS 4879, SFS 4880, SFS 5800 sekä SFS 5636. Kaapelien asentamiseen ja käsittelyyn liittyviä ohjeita on myös täsmennetty, joten käsikirja soveltuu erityisesti urakoitsijoille, asentajille ja muille kaapelien käyttäjille.

Uusi standardi IEC 62402:2019 auttaa laitteiden vanhentumisen hallinnassa

Käytössä olevan teknologian vanhentuminen on kehityksen kääntöpuoli. Mitä enemmän ja nopeammin valmistajat kehittävät uusia ratkaisuja ja parannettuja tuotteita, sitä nopeammin aiemmat vanhentuvat. Vanhentumista olisi hallinnoitava, mieluiten proaktiivisesti, tuotteiden ympäristövaikutusten ja sähköisen jätteen vähentämiseksi.

Sähköajoneuvojen lataussuositus 2019 julkaistu

Sähköalan standardointijärjestö SESKO ry:n komitea SK 69 Sähköautot ja latausjärjestelmät on päivittänyt laatimansa lataussuosituksen vuodelle 2019. Uusi lataussuositus korvaa kolmannen painoksen vuodelta 2018. Suosituksessa annetaan edelleenkin asennusstandardiin SFS 6000-7-722 perustuvat tiivistetyt ohjeet latausverkon suunnittelusta ja teknisistä vaatimuksista. Suositusta on täydennetty saatujen käyttökokemusten perusteella ja tärkeimmät muutokset esitellään seuraavassa.

Tehdään tietotekniikasta kestävää

Tehdään tietotekniikasta kestävää

ISO ja IEC tuottavat monia yhteisiä standardeja, joissa määritellään, miten tieto- ja tietoliikennetekniikan energiatehokkuutta voidaan parantaa. Eräät näistä julkaisuista käsittelevät erityisesti datakeskusten liiallista energiankulutusta. Useat YK:n kestävän kehityksen tavoitteista voivat hyödyntää näiden standardien tarjoamia suorituskykymittareita kehityksen mittaamiseen.

Standardit mukana edistämässä itseajavien autojen teknologioita

IEC pohjustaa tekoälyteknologian lisääntyvää käyttöä jokapäiväisessä elämässämme. IEC:n ja ISOn yhteinen tietotekniikan alueen tekninen komitea (ISO/IEC JTC 1) sekä monet sen alakomiteoista valmistelevat kansainvälisiä standardeja, jotka antavat oman panoksensa tekoälyyn. Esimerkiksi alakomitea SC 42 perustettiin tekoälyalan standardointia varten ja ohjaamaan muita komiteoita tekoälysovelluksissa. Tekoäly on keskeinen tekijä itsenäisen robottiauton kehittämisessä.

Ei haaskata!

Ei haaskata!

Sähkö- ja elektroniikkaromun määrän kasvaessa IEC:n työn merkitys korostuu. Kansainvälisten IEC-standardien vaatimusten täyttäminen on valmistajille yksi keino osoittaa ja varmistua siitä, että sähkö- ja elektroniikkatuotteet noudattavat niitä koskevia säädöksiä.

Kyberhyökkäysten torjuminen lentoliikenteessä

Kyberhyökkäysten torjuminen lentoliikenteessä

Maailmanlaajuiset lentoalan toimintajärjestöt ja muut ilmateollisuuden sidosryhmät painottavat kansainvälisten standardien, kuten ISO/IEC 27011 ja IEC 62443 -sarjan standardien, merkitystä kyberhyökkäyksien ehkäisyssä. Kyberuhkien hallinnan ja niiltä suojautumisen lisäksi IEC on kehittänyt myös monia muita kansainvälisiä standardeja, jotka ovat kriittisen tärkeitä lentokenttien turvallisuudelle.

Datasähkölaitteista löytyi runsaasti puutteita EU:n markkinavalvontaviranomaisten yhteiskampanjassa

Suomessa tarkastettiin kampanjan aikana seitsemän tuotetta, joista yksikään ei täyttänyt PLC-laitteiden (Power Line Communications) EMC-testausstandardin EN 50561-1 vaatimuksia. Sähkölaitteiden markkinavalvonnasta Suomessa vastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Lue uusi SESKO Vuosikirja

SESKO Vuosikirja (ent. SESKO-lehti) keskittyy sähköteknisen alan standardoinnin tapahtumiin Suomessa ja maailmalla. Se tiedottaa ajankohtaisista julkaisuista, standardointikomiteoiden työskentelystä ja järjestötapahtumista asiantuntija-artikkelein ja katsauksin. Vuosikirjaa jatkaa SESKO-lehden jalanjäljissä ja se ilmestyy jatkossa vuosittain.

Aurinkosähköjärjestelmän suorituskyky

SFS-EN 61724-1 määrittelee aurinkosähköjärjestelmän suorituskyvyn tarkastuksessa tarvittavat käsitteet, mitattavat ja laskettavat parametrit sekä tietojenkäsittelyn. Mittausjärjestelmästä saatavan tiedon avulla laitoksen suorituskykyä voidaan arvioida suorituskykymittareilla, jotka perustuvat sähkötehoon tai sähköenergiaan. Standardin tuntemus on tarpeellinen aurinkosähkölaitosten omistajille sekä laitostoimittajille.

Muutos kiinteistön turvajärjestelmien ilmoituksensiirtostandardiin

Muutos kiinteistön turvajärjestelmien ilmoituksensiirtostandardiin

Standardi SFS-EN 50136-1 määrittelee yleiset vaatimukset ilmoituksensiirtojärjestelmän suorituskyvylle, luotettavuudelle, palautumiskyvylle sekä tietoturvalle. Sen muutos A1 lisää uusia käsitteitä, muuttaa teknisiä vaatimuksia sekä mahdollistaa toteuttaa osan toiminnoista hallinnoituna esim. datakeskuksessa. Standardista on julkaistu uusi yhdistetty versio SFS-EN 50136-1:2012 + A1:2018, jossa muutoksen teksti on otettu huomioon standardin sisällössä.

Muutos aurinkosähkölaitteiston tarkastuksiin ja käyttöönottotesteihin

Standardi SFS-EN 62446-1 määrittää aurinkosähkölaitteiston käyttöönottotestit, tarkastuskriteerit sekä vaatimukset dokumentaatiolle. Sen muutos A1 päivittää testejä ja mittausmenetelmiä sekä lisää uuden käsitteen johtosarjat (HSA). Standardista on julkaistu uusi yhdistetty versio SFS-EN 62446-1:2016 + A1:2018, jossa muutoksen teksti on otettu huomioon standardin sisällössä. Standardin tuntemus on tarpeellinen aurinkosähköjärjestelmien suunnittelijoille ja urakoitsijoille.